Jogurtowe lody bez laktozy i jajek – kremowe i bez cukru

Sezon na lody trwa u mnie właściwie cały rok, odkąd tylko pojawiła się w domu maszynka do lodów. Niby proste urządzenie, ale naprawdę u mnie okazało się obowiązkowym elementem w kuchni 😉

Na początku eksperymentowałam z przepisami, które znalazłam na blogach, ale teraz stawiam na freestyle i za każdym razem wychodzi mi zupełnie inna mieszanka. Ulubione lody to te na bazie jogurtu, które są lekkie, ale mimo to kremowe i przepyszne 🙂 Jogurtowe lody bez laktozy można urozmaicić w dowolny sposób, a według mnie najlepiej komponują się z owocami. Na te najsmaczniejsze, prosto ze słońca jest jeszcze trochę za wcześnie, więc dodałam mrożone jeżyny i udekorowałam świeżymi kwiatami.

Do wykonania przepisu użyłam ksylitolu i produktów bez laktozy, więc deser jest bez cukru, wyjątkowo lekki i niskokaloryczny – lodów z takim składem nie znajdziecie w żadnym sklepie 🙂

Jogurtowe lody bez laktozy i jajek

350 g jogurtu Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekovita

200 ml mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita

6 łyżek ksylitolu

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (można pominąć)

Ksylitol zmielić w młynku lub blenderze na puder. Utrzeć z jogurtem. Dodawać powoli mleko, ciągle miksując. Na koniec wlać ekstrakt waniliowy. Uruchomić maszynkę do lodów i wlewać stopniowo masę lodową. Pozostawić urządzenie włączone przez około 35-40 minut, kontrolując stopnień zmrożenia lodów. Po tym czasie przełożyć do zamrażarki jeszcze na około godzinę i podawać z dowolnymi dodatkami.

W przypadku braku maszynki płynną mieszankę umieścić w pojemniku na lody, wstawić do zamrażarki i miksować w odstępach 30-minutowych około 3-4 razy, aby uzyskać kremową konsystencję zamiast kryształków lodu.

Jogurtowe lody bez laktozy i jajek Jogurtowe lody bez laktozy i jajek Jogurtowe lody bez laktozy i jajek Jogurtowe lody bez laktozy i jajek Jogurtowe lody bez laktozy i jajek Jogurtowe lody bez laktozy i jajek

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Mlekovita – najlepsza na każdą porę dnia
Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Podziel się

18 komentarzy

    • Ja się zawsze łapię za głowę, kiedy czytam składy sklepowych. W sumie to już nawet przestałam się tym interesować, bo każda „domowa receptura” i „tradycyjny smak” to niestety jedynie chwyt marketingowy 🙁

  1. A ja nie mam maszynki do lodów, ale aż mi się zamarzyło taką mieć – można dowolne smaki lodów tworzyć i to w zdrowych wariantach. Tylko gdzie w kuchni taki sprzęt trzymać 😛

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *