zielone szparagi zapiekane z jajkiem

Szparagi zapiekane z jajkiem na śniadanie

Zostały Ci szparagi w niewielkiej ilości? Na zupę czy na sałatkę nie wystarczą? Zrób zatem szparagi zapiekane z jajkiem i innymi dodatkami, np. z suszonymi pomidorami, szpinakiem i pieczarkami. Pyszne i szybkie danie na sycące śniadanie!

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął, a to oznacza, że możemy zajadać się szparagami do woli! Uwielbiam szparagi, zwłaszcza zielone szparagi, choć białe też są spoko (ale mniej ;)).

szparagi zapiekane z jajkiem

Lubisz szparagi? A jak najczęściej je podajesz? Ja bardzo lubię zupę krem ze szparagów – tu królują białe szparagi. Często jadam też makaron ze szparagami lub szparagi jako dodatek do obiadu (albo w większej porcji jako samodzielne danie). Często jadam zielone szparagi z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym w drobną kostkę albo szparagi z sosem z posiekanych orzechów. Lubię też omlet ze szparagami lub risotto ze szparagami (niedługo kilka przepisów podam na risotto ze szparagami będzie na blogu). Szparagi też często dodaję do sałatek, dodają one nie tylko smaku sałatce, ale i uroku :)

szparagi zapiekane z jajkiem na śniadanie

Dziś mam dla Ciebie propozycję na śniadanie ze szparagami – zielone szparagi zapiekane z jajkiem i suszonymi pomidorami oraz pieczarkami. A i jeszcze ze szpinakiem. W sumie bazę stanowią szparagi i jajko, reszta dodatków już zależy od Ciebie.

Możesz zrobić szparagi zapiekane z jajkiem i np. szynką, serem lub np. z brokułami. Tak naprawdę to tzw. danie na winie, czyli co się nawinie ;) Możesz dodać orzechy, warzywa lub nawet resztki ryżu, który został z obiadu. Kreatywność to podstawa przecież ;)

szparagi zapiekane z jajkiem

Więcej przepisów na szparagi znajdziesz tutaj, a moje ulubione dania ze szparagami to:

 

Bezglutenowa kuchnia - bezglutenowe przepisy

 

Szparagi zapiekane z jajkiem na śniadanie
Author: Agata Kurczak Chmielewska
2 porcje
Ingredients
  • 4 zielone szparagi
  • 2 jajka
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 średnie pieczarki
  • 4 suszone pomidory
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki płynnej śmietanki
Instructions
  1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C z termoobiegiem.
  2. Szpinak rozmroź na patelni i wymieszaj z solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w grubsze plasterki lub ćwiartki.
  4. Suszone pomidory pokrój w paski.
  5. Szparagi opłucz pod bieżącą wodą, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki.
  6. Szpinak wymieszaj z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szparagami (główki szparagów możesz zostawić na wierzch do ozdoby, tak jak ja to zrobiłam).
  7. Tak przygotowaną mieszankę rozłóż w naczynkach do zapiekania, wbij po 1 jajku (możesz po 2 jeśli chcesz większe porcje), na żółtko wlej po łyżce śmietanki.
  8. Naczynka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut- aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne.

 

 

English version

Baked Asparagus with Egg and Spinach

Baked Asparagus with Egg and Spinach

2 servings

  • 4 green asparagus
  • 2 eggs
  • 150 g of frozen spinach
  • 1 clove of garlic
  • 4 medium mushrooms
  • 4 sun-dried tomatoes
  • salt, pepper to taste
  • 2 tablespoons of sweet cream

Heat the oven up to 180 ° C with hot air.
Defrost spinach in a pan and mix with salt, pepper and garlic crushed by the press.
Wash the mushrooms, peel and cut into thicker slices or quarters.
Cut dried tomatoes into strips.
Rinse the asparagus under running water, cut off the woody tips and cut into 3-4 cm pieces.
Mix spinach with mushrooms, sun-dried tomatoes and asparagus (the asparagus heads can be left on top for decoration, as I did).
Spread the prepared mixture in baking dishes, add 1 egg (you can take 2 if you want larger portions), pour the cream onto the egg yolk.
Put the dish into a preheated oven and bake for 15-20 minutes – until the egg white is done and the egg yolk is still liquid.

 

Bezglutenowa kuchnia - bezglutenowe przepisy

 

sprawdzone przepisy bezglutenowe

Podziel się
Facebook
Pinterest
Powiadom znajomego

5 odpowiedzi

  1. Powiem szczerze, że nigdy nie myślałem, że mogą mi tak zasmakować szparagi, ale skusiłam się… po zdjęciach, które tu zobaczyłam. Nabrałam takiego apetytu, a teraz… myślę, kiedy przygotuję ten posiłek następny raz. :-)

    Było pysznie! Z resztą… jak zawsze. Mega polecam ten przepis wszystkim tym, którzy podobnie jak ja – mają jakieś „obiekcje” jeśli chodzi o szparagi. Z całą pewnością się nie zawiedziecie.

Dodaj komentarz