Kotlety ziemniaczane z brokułami

W zasadzie przepis powinien nosić tytuł: tanie danie z resztek :), a to dlatego że do jego wykonania wykorzystałam ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i brokuł, który lada dzień sam wyszedłby z lodówki. Z ziemniakami dość często mam problem, bo albo braknie na dokładkę, albo garść zostanie. Dlatego niniejsze kotlety będą się pewnie u mnie pojawiać częściej, tym bardziej że wyszły pyyyyyszne! Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno i doskonale mogą się sprawdzić jako przekąska na imprezach albo na grilla. Ja podałam je na kolację z sosem tzatziki.

Składniki:

  • 25 dag ugotowanych ziemniaków (dajcie tyle ile macie bo to przepis na czyszczenie lodówki)
  • 25 dag ugotowanego brokuła (też orientacyjna porcja – ja dałam cały niewielki)
  • jajko
  • 1/3 kostki sera feta (nie jest koniczna ale dodaje smaku)
  • garść bułki tartej lub otrębów – do uzyskania konsystencji podobnej do kotletów mielonych
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki i brokuł oraz ser feta ugniatamy jak puree.
  2. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą lub otręby
  3. Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku.
  4. Wszystko dobrze wygniatamy na gładką masę.
  5. Formujemy kotlety i…
  • w wersji wypasionej obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 5-7 min. z każdej strony.
  • w wersji mniej kalorycznej smażymy bez panierki
  • a wersji całkowicie fit – pieczemy na blasze w piekarniku 25 min w 180 stopni.

Wszystkie wersje równie smaczne.

placki 1

kotlety ziemniaczane z brokułami

 

Dodaj komentarz