Sezon rabarbarowy uważam oficjalnie za rozpoczęty :)
Przepyszne, puszyste ciasto z rabarbarem, pomarańczą i nieprzyzwoitą ilością kruszonki to mój sposób na przywoływanie wiosny, która w tym roku tu w Irlandii strasznie się ociąga :)
Po raz pierwszy piekłam to ciasto dwa lata temu. Smakowało nam tak bardzo, że robiłam je 5 razy pod rząd :) Swoją drogę na bloga znalazło jednak dopiero dziś, bo dotąd nie udawało mi się zrobić zdjęć, zanim po cieście zostały tylko okruszki ;)
To bardzo łatwy placek. Przygotowuje się go, jak muffiny, więc wystarczą dwie miski i kuchenna rózga (lub chociażby widelec). Naprawdę trudno tu wymawiać się brakiem czasu, więc chyba nie macie wyjścia i będziecie musieli spróbować ;)
W zamian za tą odrobinę pracy otrzymacie porządną, rodzinną porcję ciasta do niedzielnej kawy lub na piknik.
Ciasto ma piękny lekko pomarańczowy kolor i wyraźny aromat. Uwieńczone dużą ilością kwaskowatego rabarbaru i słodkiej kruszonki, jest idealnym połączeniem smaków.
Polecam :)
Składniki na prostokątną formę o wymiarach około 24 x 32 cm:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- skórka otarta z pomarańczy
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy (z około połowy owocu)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 – 3 duże łodygi rabarbaru
Kruszonka:
- 100 g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania ciasta.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszaj w dużej misce. Dodaj skórkę z pomarańczy.
Jajka roztrzep z jogurtem, olejem, sokiem pomarańczowym oraz wanilią.
Mokre składniki przelej do misy z suchymi i wymieszaj krótko, tylko do połączenia. Masa będzie dosyć gęsta.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Będzie go niedużo, ale bez obaw – wyrośnie w piekarniku :)
Rabarbar umyj, osusz i pokrój w nieduże kawałki. Rozłóż je równomiernie na powierzchni ciasta.
Składniki na kruszonkę wymieszaj widelcem, aż powstaną grudki. Tak powstałą kruszonką posyp ciasto.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 40 – 45 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Gdyby wierzch zbytnio się przypiekał, przykryj go folią aluminiową.
Upieczone ciasto pozostaw chwilę w formie, po czym przenieś ostrożnie na kratkę do studzenia.
Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem.
Smacznego :)
Już jest rabarbar? Muszę nadrobić zaległości :-)
PolubieniePolubienie
Jest, jest :)My już pojedliśmy 😁👌
PolubieniePolubienie
Doskonały czas na ciasto rabarbarowe! Na działce mam trochę rabarbaru, więc w weekend będę piekła :)
PolubieniePolubienie
Koniecznie :) Udanego pieczenia :)
PolubieniePolubienie
O takiego ciasta jeszcze nie próbowałam, muszę sprawdzić ten przepis myślę że teraz na tą pogodę takie pomarańczowe ciasto będzie ciekawym dodatkiem, bardzo fajny przepis i spróbuje upiec przy chwili wolnego zobaczymy jak smakuje bo prezentuje się bardzo pysznie. Jeszcze ta kruszonka którą bardzo lubię, może trafi w moje gusta i do książki z przepisami
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mam nadzieję, że będzie smakowało :) Udanych wypieków :)
PolubieniePolubienie
Ciasto naprawdę pysznie wygląda. Muszę spróbować :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo polecam, to jeden z naszych ulubionych placków z owocami :)
PolubieniePolubienie
Nie rozumiem tego wpisu że bez miksera. Może pani mi to wytłumaczyć dokłądniej o co chodzi.
PolubieniePolubienie
Chodzi o to, że do przygotowania ciasta nie potrzeba miksera. Ani żadnego innego sprzętu bardziej skomplowanego, niż miska i łyżka. Często zaznaczam to już w tytule, dla osób, które miksera nie mają lub zwyczajnie szukają jakiegoś super łatwego ciasta. Na blogu znajdzie Pani sporo takich przepisów.
PolubieniePolubienie
Ciasta bez miksera to jest to! Szybko, łatwo i smacznie ; )
PolubieniePolubienie
To prawda – niewiele pracy, a efekt końcowy pyszny :)
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie przepisy – proste, dobre składniki, wymieszać, doda owoce i gotowe :) taka ciasta sa naprawdę super i można poeksperymentować z dodatkami :)
PolubieniePolubienie
To prawda, to bardzo uniwersalne ciasto :) Czasami najprostsze wypieki smakują najlepiej :)
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Lubimy połączenia słodko- kwasowe. W dodatku ciasto wydaje się bardzo proste w wykonaniu :)
PolubieniePolubienie
super połączenie kwaśnego i słodkiego smaku :) palce lizać
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda przepysznie :D
PolubieniePolubienie
Takie jest :)
PolubieniePolubienie
Super
PolubieniePolubienie
Wygląda przepysznie. Takie ciacho byłoby idealne do popołudniowej kawy lub herbaty :) Będę musiała zrobić sobie dzisiaj :) Mam chyba wszystkie składniki w domu – zamroziłam rabarbar :)
PolubieniePolubienie
Świetne
PolubieniePolubienie