Tagi
cebula, chipsy cebulowe, czerwona fasola, filet z kurczaka, jajka, ketchup, majonez, ogórek konserwowy, przyprawa do gyrosa, żółty ser
Długo już oglądałam przepisy na sałatkę z chipsami czy nachos-ami, aż w końcu zdecydowałam się wypróbować. Jak dla mnie kosmos. Super chrupiąca 🙂 więcej nie zachwalam tylko sami wypróbujcie. Na pewno przypadnie do gustu fanom sałatki gyros 😉
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- majonez i ketchup
- ogórki konserwowe
- przyprawa gyros
- filet z kurczaka
- chipsy cebulowe
- cebula
- 2 jajka na twardo
- żółty ser (tyle żeby zakryć jajka)
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do gyrosa. Obsmażamy na patelni. Z majonezu i keczupu przygotowujemy sos: łączymy je w równych ilościach. Ciężko stwierdzić ile dokładnie potrzeba mi poszło na pewno więcej niż szklanka sosu, ale to zależne jest od ilości składników. W misce układamy warstwami ogórek konserwowy pokrojony w kostkę, cebulę pokrojoną w kostkę i warstwę sosu. Następnie kładziemy obsmażone mięso, odciśniętą fasolę i znowu warstwa sosu, na wierzch ścieramy jajko i żółty ser i znowu warstwa sosu. Przed samym podaniem posypujemy chipsami. Do sałatki można dodać więcej pięterek 😉 np. kapustę pekińską, czy pomidor i ogórek. Choć według mnie taka była akurat.