Ravioli z soczewicą i białym serem

Moje pierwsze ravioli zrobione razem z synem. Farsz jest trochę nietypowy bo z soczewicą i białym serem. Pachną jak pierogi z mięsem a smakują jak ruskie 😉

IMAG0707a

Składniki

ciasto
300 g mąki
3 jajka
1 łyżka oleju
ciepła woda

farsz
250 g białego sera półtłustego lub tłustego
1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
szczypiorek
sól
gałka muszkatołowa
olej do smażenia

dodatkowo
masło
rzeżucha

IMAG0712

 

1. Jajka łączymy z mąką, dolewamy wodę, tyle aby powstało elastyczne ciasto. Dodajemy olej. Zagniatamy wszystkie składniki. Powstałe ciasto zawijamy w folie i zostawiamy aby odpoczęło.

2. Opłukaną soczewicę blendujemy. Dodajemy do niej biały ser, poszatkowany szczypiorek, podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Farsz doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

3. Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, smarujemy rozmąconym jajkiem. Nakładamy po łyżeczce farszu w odstępach 5 cm. Składamy na pół, dociskamy i wycinamy radełkiem kształt ravioli.

4. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane rzeżuchą.

IMAG0705a

Smacznego życzy

bonduelle_logo_facebook

3 comments

Dodaj komentarz