16 lis 2014

Wafle z masą z mleka w proszku i nutellą




Składniki na masę mleczną:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175 g masła
1 szklanka mleka w proszku

W małym garnuszku zagotować mleko z cukrem. Wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać zimne mleko, miksując na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować.

Składniki na masę z nutelli:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao

Masło, nutellę i kakao zmiksować.

Dodatkowo:
3 płaty suchych wafli
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Pierwszy wafel smarujemy masą z nutelli, przykrywamy drugim waflem, smarujemy masą z mlekiem w proszku, przykrywamy trzecim waflem. Górę ostatniego wafla smarujemy roztopioną czekoladą. Tak przygotowane wafle odstawiamy do lodówki aby masy stężały. Kroimy na kwadraty.

SMACZNEGO

6 komentarzy:

  1. jakie to kakao ma być ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Za dużo masła :(
    A tak to pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można. Podzielić na np 5 wafli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać dodatkowy wafel do masy z mlekiem, na więcej podejrzewam że zabraknie kremu...

      Usuń