Tort z baletnicą

Składniki

biszkopt:

7 jaj rozm. L

21 dag cukru

17,5 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kawy

1 łyżka kakao

7 dag orzechów

masa:

2 kostki masła

20 dag cukru

5 jajek

3 łyżki kakao

konfitura truskawkowa

do nasączenia:

1 szklanka mocnej herbaty + sok z 1/2 cytryny

do dekoracji:

wydruk cukrowy, 1 duży kubek śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru, kolorowe posypki

Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut (tortownica o średnicy 23 cm, grzałka góra dół). Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki.

Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę, a na końcu dodać sparzone  wrzątkiem i wystudzone kakao.

Biszkopta nasączyć herbatą i przełożyć kremem kakaowym, środkowy krążek posmarować dodatkowo konfiturą. Na wierzchu ułożyć i docisnąć dekorację cukrową i za pomocą szprycy udekorować bitą śmietaną i kolorowymi posypkami. Schłodzić.

tort

12 uwag do wpisu “Tort z baletnicą

Dodaj komentarz