Składniki
biszkopt:
7 jaj rozm. L
21 dag cukru
17,5 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy
1 łyżka kakao
7 dag orzechów
masa:
2 kostki masła
20 dag cukru
5 jajek
3 łyżki kakao
konfitura truskawkowa
do nasączenia:
1 szklanka mocnej herbaty + sok z 1/2 cytryny
do dekoracji:
wydruk cukrowy, 1 duży kubek śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru, kolorowe posypki
Sposób przygotowania
Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut (tortownica o średnicy 23 cm, grzałka góra dół). Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki.
Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę, a na końcu dodać sparzone wrzątkiem i wystudzone kakao.
Biszkopta nasączyć herbatą i przełożyć kremem kakaowym, środkowy krążek posmarować dodatkowo konfiturą. Na wierzchu ułożyć i docisnąć dekorację cukrową i za pomocą szprycy udekorować bitą śmietaną i kolorowymi posypkami. Schłodzić.
wygląda ołbędnie 🙂 na pewno sposobał się solenizantce 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 Ozdóbki zniknęły co do jednej w pierwszej kolejności 🙂
PolubieniePolubienie
Piękny tort! W sam raz dla małej dziewczynki, które uwielbiają ” biżuterię” w postaci cukrowych perełek czy motylków;).
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie tak 🙂 Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Ach jestem zachwycony jego przybraniem
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Domyslam się jak smakuje obłędnie. Wspaniały 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wspaniały Torcik jak z cukierni
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie