Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać!
Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- Pęczek szparagów
- Pęczek bazylii
- 1/4 szklanki orzechów (najlepiej piniowych, ale sprawdzą się też orzechy laskowe i migdały)
- 2 ząbki czosnku
- 4 małe ziemniaki
- 1/2 szklanki parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy
- Sok z połowy cytryny
- 200 g spaghetti
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki. Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po 2 minutach dodaj do ziemniaków spaghetti. Po kolejnych 8 minutach dodaj pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki szparagi, ale bez czubków. Te dodaj na samym końcu, na minutę przed końcem gotowania.
Krok 2
W międzyczasie zrób pesto: zmiksuj bazylię, orzechy, czosnek, oliwę i parmezan.
Krok 3
Odcedź makaron i warzywa, przełóż do misy z pesto. Wymieszaj i wcinaj!
Smacznego!
Lubisz szparagi? Sprawdź również
szparagi z makaronem w maślanym sosie
oraz pęczotto primavera.