Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać!

Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2

spaghetti z pesto i szparagami

Składniki:

  • Pęczek szparagów
  • Pęczek bazylii
  • 1/4 szklanki orzechów (najlepiej piniowych, ale sprawdzą się też orzechy laskowe i migdały)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 małe ziemniaki
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • Sok z połowy cytryny
  • 200 g spaghetti
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki. Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po 2 minutach dodaj do ziemniaków spaghetti. Po kolejnych 8 minutach dodaj pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki szparagi, ale bez czubków. Te dodaj na samym końcu, na minutę przed końcem gotowania.

Krok 2
W międzyczasie zrób pesto: zmiksuj bazylię, orzechy, czosnek, oliwę i parmezan.

Krok 3
Odcedź makaron i warzywa, przełóż do misy z pesto. Wymieszaj i wcinaj!

Smacznego!

Lubisz szparagi? Sprawdź również

szparagi z makaronem w maślanym sosie 

oraz pęczotto primavera.

pęczotto primavera