Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini – najprostszy przepis na wspaniale upieczonego kurczaka. Wystarczy przygotować ziołową marynatę, zalać mięso, odstawić, a później piec przez 45 minut! Tak pysznie i szybko kurczaka jeszcze nie piekliście

Czas: 45 minut pieczenia, noc na marynowanie mięsa
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4

Szybki kurczak od bogini

szybki kurczak w marynacie

Pewnie znacie sos zielonej bogini – czyli amerykański wynalazek do dań z grilla, robiony na bazie majonezu lub śmietany zmiksowanej ze świeżymi ziołami. Zielona bogini poszła dalej i wymyśliła też marynatę do mięs. Jeśli jeszcze jej nie znacie, koniecznie musicie to nadrobić! Marynata zielonej bogini  to absolutnie genialna zaprawa do kurczaka, po której mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste. Wystarczy zmiksować garść ziół z maślanką, zalać nią mięso, odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc) i upiec następnego dnia. Czas pieczenia jest mega krótki, bo robimy to w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu skórka robi się bardzo chrupiąca, a środek pozostaje soczysty i miękki. Według nas to najlepszy kurczak jakiego zrobiliśmy (oprócz najpyszniejszego na świecie i najbardziej popularnego na naszym blogu kurczaka nadziewanego wątróbką). Nie jest to tylko nasze zdanie, ale również gości, którym podaliśmy kurczaka w marynacie zielonej bogini na obiad.

szybki kurczak w marynacie

Składniki:

  • Cały kurczak
  • Sól i pieprz
  • Marynata
  • Pęczek bazylii
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek szczypioru wraz z cebulkami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 filet anchois (opcjonalnie)
  • 1 litr maślanki

Przygotowanie:

Krok 1
Umyj zioła i zmiksuj w mikserze razem z czosnkiem i anchois. Dolej maślankę i jeszcze przez chwilę miksuj.

Krok 2
Połóż kurczaka piersiami na desce. Wbij ostry nóż w kręgosłup i rozkrój tuszkę wzdłuż kręgosłupa. Nie przecinaj mostka. Rozłóż kurczaka piersiami do góry , włóż do szerokiego naczynia i zalej marynatą, tak by pokryć nią całe mięso. Wstaw mięso w marynacie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc.

Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dobrze posól i popieprz. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz 45-50 minut. W połowie pieczenia przewróć kurczaka piersiami do dołu. Na ostatnie 5 minut pieczenia znowu odwróć piersiami do góry.
Obserwuj jak zachowuje się kurczak w piekarniku. Pod wpływem wysokiej temperatury na skórce zrobią się bąble i szybko zacznie brązowieć, a miejscami mocno się przypiecze. Kiedy wyciągniesz kurczaka, żeby go obrócić, zawiń końcówki skrzydełek w folię aluminiową, żeby się nie spaliły.
Po 40 minutach nakłuj kurczaka widelcem, albo patyczkiem do szaszłyka. Jeśli z nakłucia wypłynie przezroczysty sok, kurczak jest gotów. Jeśli sok jest jeszcze lekko mętny, wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Upieczonego kurczaka przykryj folią aluminiową i odstaw do przestygnięcia na 20 minut. Potem podziel go na porcje i wcinaj!

Smacznego!

Szukasz więcej pomysłów na pieczonego kurczaka? Sprawdź przepis na kurczaka pieczonego w rozmarynie na ziemniakach.

szybki obiad - kurczak