Przepis na pizzę! Jakoś tak się przyjęło u mnie w rodzinie, że w piątki jemy pizzę. Czasami jest to pizza z pobliskiej pizzerii, ale najczęściej jest to domowa pizza mojej produkcji. Mam mój wypróbowany przepis na pizzę ale czasami wprowadzam jakieś nowości, które od razu są wykrywane przez moich milusińskich. To samo ciasto na pizzę można wykorzystać do pizz z różnym nadzieniem. Nigdy nie robię jednej pizzy, minimum trzy, ale każda jest inna, bo u nas w domu każdy lubi coś innego!
Dzisiaj obok kapryśnej pizzy upiekłam pizzę bianco i pizzę z jajkiem sadzonym. Pizza z jajkiem to moja ulubiona pizza. Dzisiaj znalazły się na niej szparagi, szpinak, pomidory i boczek. Jest to pizza bez sera nad czym ja zbytnio nie ubolewam. Pizza przypomina pizzę bianco, jest mocno wypieczona, bo piekłam ją na kamieniu. Pisałam o kamieniu do pizzy całkiem niedawno, piekę na nim niemalże całe moje pieczywo. Pizza na pieczona na kamieniu jest wspaniała! Oczywiście piątek z pizzą nie może się obejść bez surówki z białej kapusty.
Przepis na pizzę
Składniki:
3 pizze
Ciasto na spód
500 g mąki
20 g świeżych drożdży
1½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
350 – 400 ml ciepłej wody
Nadzienie z jajkiem
2 jajka
4 plastry boczku
100 g świeżego szpinaku
1 łyżeczka masła
10 szparagów
12 pomidorów koktajlowych
3 łyżki sosu do pizzy, tutaj przepis
sól morska do smaku
suszone płatki chili i oregano do posypania
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Najlepiej wlej najpierw 350 ml wody i dodaj więcej w razie potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne ale lekko lepkie. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie nagrzewam kamień w piekarniku nastawionym na 2225ºC.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i z każdej uformuj okrągły placek. Możesz użyć wałka. Posmaruj placek sosem. Szpinak podsmaż na maśle, tylko do zwiędnięcia i ułóż na spodzie. Następnie rozłóż plastry boczku po bokach i przekrojone na pół pomidorki.
12 komentarzy
Pizza? Biorę całą! :D
A proszę…he,he…
wygląda to bardzo smacznie :)
Och, za mną tak straszliwie chodzi domowa pizza, ale nie chce mi się jej zrobić.
Czekam na mojego męża, który niedługo przyleci i obiecywał, że będzie robił co drugi dzień :D
Dobrego masz męża!!!
Chyba nigdy nie jadłam pizzy z jajkiem, ciekawe połączenie! :)
Zawsze coś nowego! Warto spróbować!
Bardzo mi się widzi taka pizza z jajkiem…
Pizzy z jajkiem jeszcze nie jadłyśmy :D
Polecam!
Wspaniale wygląda ta pizza :) Lepiej niż z pizzerii.
Zajebiscie Smaczna
Polecam