Śledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej. Polecam!
CIASTO KRUCHE:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
SAŁATKA ŚLEDZIOWA:
- 4 płaty śledziowe z oleju
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki sosu chrzanowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- sól
- pieprz czarny
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać razem z zimną margaryną dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Za pomocą foremek wycinać krążki i wkładać na dno dociskając dobrze do brzegów tartaletek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia.
Jajka ugotować na twardo i z dwóch oddzielić żółtka od białek. Dwa pozostałe zachować całe.
Oddzielone żółtka zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i rozetrzeć razem z majonezem, sosem chrzanowym oraz śmietaną.
Sos wymieszać delikatnie razem ze startymi białkami i cebulką dymką pokrojoną ze szczypiorkiem w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać śledzie odsączone z zalewy i pokrojone na małe kawałki. Tak przygotowaną sałatkę śledziową nałożyć do upieczonych tartaletek.
Całe, ugotowane jajka pokroić w plasterki. Położyć na wierzchu, ozdabiając kawałkiem śledzia i koperkiem. Smacznego :)
iiii kolejne cudeńka :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba