Tartaletki ze śledziami i jajkami w sosie chrzanowym

Śledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej. Polecam!

CIASTO KRUCHE:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
SAŁATKA ŚLEDZIOWA:
  • 4 płaty śledziowe z oleju
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki sosu chrzanowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • sól
  • pieprz czarny

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać razem z zimną margaryną dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Za pomocą foremek wycinać krążki i wkładać na dno dociskając dobrze do brzegów tartaletek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia.

Jajka ugotować na twardo i z dwóch oddzielić żółtka od białek. Dwa pozostałe zachować całe.
Oddzielone żółtka zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i rozetrzeć razem  z majonezem, sosem chrzanowym oraz śmietaną.
Sos wymieszać delikatnie razem ze startymi białkami i cebulką dymką pokrojoną ze szczypiorkiem w drobną kostkę.  Przyprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać śledzie odsączone z zalewy i pokrojone na małe kawałki. Tak przygotowaną sałatkę śledziową nałożyć do upieczonych tartaletek.
Całe, ugotowane jajka pokroić w plasterki. Położyć na wierzchu, ozdabiając kawałkiem śledzia i koperkiem. Smacznego :)

Jedna uwaga do wpisu “Tartaletki ze śledziami i jajkami w sosie chrzanowym

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.