Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami to zdrowy, lekkostrawny i sycący deser, którego nie trzeba dosładzać. Dzieci zajadają się nim, że aż uszy im się trzęsą. Taki deser świetnie sprawdzi się także dla niemowląt. Można go podać maluchom, po ukończeniu 7. miesiąca życia.

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami 2

 

  • 150 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • masło klarowane / olej kokosowy

Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą na sicie, by pozbyć się goryczki. Kaszę zalewamy w rondelku wodą lub mlekiem roślinnym i gotujemy przez około 15 minut, aż kasza wchłonie większość płynu. Kaszę studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Płytkie naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym lub olejem kokosowym. Rozkładamy równomiernie połowę ugotowanej kaszy. Kładziemy na niej starte jabłka i posypujemy cynamonem. Całość przykrywamy resztą kaszy jaglanej. Na wierzch kładziemy jeszcze kilka listków masła klarowanego lub oleju kokosowego.

Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gotowe!

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz