niedziela, 1 kwietnia 2018

Pascha Wielkanocna

Jedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych! Koniecznie musicie spróbować bo wyszło przepyszne!
Przed robieniem ciasta wyciągamy z lodówki masło, jajka oraz ser aby były w temperaturze pokojowej.

Składniki:
1 kg zmielonego trzy razy twarogu lub dobry jakościowo ser z wiaderka
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
5 żółtek
100 g suszonej żurawiny
50 g suszonej moreli
50 g orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
opcjonalnie amaretto

Przygotowanie:
Dzień wcześniej bakalie zalewamy Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny na puszysty krem. Dodajemy zmielony twaróg i miksujemy na jednolitą masę oraz bakalie (jeśli lubicie to możecie dzień wcześniej namoczyć bakalie w amaretto lub w jakimś innym alkoholu, ale przed dodaniem trzeba je odsączyć z nadmiaru płynu). Całość delikatnie mieszamy.

Wymieszaną masę wykładamy na sicie wyłożonym gazą i umieszczony na misce. Zawijamy wystające brzegi gazy na wierzch. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Umieszczamy paschę na paterze, zdejmujemy gazę i dekorujemy. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger