Kto powiedział, że mazurek musi być na słodko? Może i musi, ale ja jak zwykle lubię kombinowac na opak ;) Kruche ciasto z ziołowym twarożkiem, bryndzą i chrzanem, a do tego jajeczka przepiórcze, pomidorki koktajlowe i rzodkiewki :) Naprawdę smacznie, więc polecam!
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
- 150 g twarożku naturalnego
- 40 g bryndzy
- jajko
- łyżeczka chrzanu
- poł pęczka posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
dodatkowo:
- ugotowane na twardo jajka przepiórcze
- pomidorki koktajlowe, rzodkiweki
- natka pietruszki
- ketchup
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem.
Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przykładamy do niego szablon jajka (wydrukowałam wzór jajka na całą kartkę A4) i wycinamy za pomoca ostrego noża.
Z reszty ciasta tworzymy obwódkę, by zatrzymać nadzienie w środku. Można wyciąć ozdobne ciasteczka i udekorować ciasto na brzegach.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Serek miksujemy z bryndzą, chrzanem i jajkiem. Dodajemy szczypiorek i przyprawy i mieszamy.
Na podpieczone ciasto wylewamy serową masę.
Pieczemy jeszcze około 25 minut.
Odstawiamy do ostudzenia.
Dekorujemy ketchupem, ugotowanymi jajeczkami oraz warzywami.
Smacznego :)
2 komentarze
Diana, pięknych, smacznych świąt dla Ciebie i Twoich bliskich. Wiosny w sercu oraz miłości, nadziei i wiary. Wiary w siebie, w ludzi i w lepsze jutro :-)
Dziękuję bardzo! Życzę Ci spokojnych świąt, wszystkiego najsmaczniejszego i odpoczynku w rodzinnym gronie :)