To bardzo delikatne i łagodne danie. Ma świetną kremową konsystencję. Moim zdaniem jest to jedno z najlepszych makaronów jakie jadłem.
Czas Wykonania: 1 godz. 10 min.
Poziom Trudności: Łatwe
Potrzebne składniki:(na 4 porcje)
- ok. 400g makaronu spaghetti
- 2 piersi z kurczaka
- 200g gęstej śmietany 36%
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 50g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego)
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykłego oleju
Sposób przygotowania:
- Piersi starannie umyć, a następnie osuszyć. Mięso pokroić w małe paski, doprawić solą i pieprzem.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Po zeszkleniu się cebuli dorzucić mięso.
- Gdy mięso już się usmaży, dodać do śmietany pół łyżeczki soli, wymieszać i stopniowo dodawać na patelnię.(cały czas mieszając)
- Doprawić solą i pieprzem według uznania.
- Gdy sos lekko przestygnie dodać ser i wymieszać.
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, według własnego uznania. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
- Dodać makaron do sosu i wymieszać.
- Podawać z listkiem bazylii.
- Weganom zalecamy nie używać makaronu, śmietany, mięsa oraz parmezanu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz