sobota, 24 marca 2018

Spaghetti z sosem śmietanowym i kurczakiem

To bardzo delikatne i łagodne danie. Ma świetną kremową konsystencję. Moim zdaniem jest to jedno z najlepszych makaronów jakie jadłem.


Czas Wykonania: 1 godz. 10 min.
Poziom Trudności: Łatwe

Potrzebne składniki:(na 4 porcje)


  • ok. 400g makaronu spaghetti
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200g gęstej śmietany 36%
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego)
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykłego oleju

Sposób przygotowania:




  1. Piersi starannie umyć, a następnie osuszyć. Mięso pokroić w małe paski, doprawić solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek.
  3. Po zeszkleniu się cebuli dorzucić mięso.
  4. Gdy mięso już się usmaży, dodać do śmietany pół łyżeczki soli, wymieszać i stopniowo dodawać na patelnię.(cały czas mieszając)
  5. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
  6. Gdy sos lekko przestygnie dodać ser i wymieszać.
  7. Makaron ugotować w posolonej wodzie, według własnego uznania. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  8. Dodać makaron do sosu i wymieszać.
  9. Podawać z listkiem bazylii.
  10. Weganom zalecamy nie używać makaronu, śmietany, mięsa oraz parmezanu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Majonez z chrzanem

Przepis na doskonały majonez z chrzanem na stół Wielkanocny. Czas Wykonania: 20 minut. Poziom Trudności: Łatwe Potrzebne składnik...

Partnerzy

mytastepol.com Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisówPrzepisy kulinarne