Mazurek z mincemeat

Bardzo smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna. Polecam!

CIASTO KRUCHE:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta proszku do pieczenia
MASA MINCEMEAT:
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki wina czerwonego półsłodkiego
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki goździków mielonych
  • 100 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30 %

Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach . Ciasto dociąć do wymiarów dna formy, a z reszty ciasta uformować dwa cienkie wałeczki. Skręcić i ułożyć na brzegach, smarując w tym miejscu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez ok 20 min.

Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Włożyć do garnuszka, wlać wino, sok z pomarańczy i wsypać cukier. Zagotować i dodać bakalie wraz z wszystkimi przyprawami. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu dodać amaretto i ekstrakt waniliowy. Gotowe mincemeat przełożyć do upieczonego kruchego ciasta i wyrównać wierzch.

Czekoladę rozpuścić z kremówką i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć w formie kratki. Polewę można zwyczajnie rozsmarować po mazurku. Po zastygnięciu można kroić.

Udanych wypieków i smacznego ☺

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.