Sałatka z cieciorki i brukselki – pewnie można by nią straszyć niegrzeczne dzieci. Ale każdy prawdziwy smakosz będzie w niebo wzięty, kiedy spróbuje tej pysznej wegetariańskiej sałatki z upieczoną na chrupko cieciorką, lekko skarmelizowaną brukselką i kaszą bulgur.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2 bardzo duże

Sałatka z cieciorki i brukselki

Sałatka z cieciorki i brukselki – czyli ulepszona wersja grochu z kapustą

Pieczona dobrze doprawiona cieciorka to jeden z naszych kulinarnych hitów. Świetnie sprawdza się solo, jako przekąska, ale doskonale czuje się też w towarzystwie. W tym daniu za kompankę ma brukselkę – razem tworzą bardzo sycące danie, które równocześnie jest lekkie i zdrowe.
Sałatka stanowi wariację na temat popularnego w krajach wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-).

Składniki:

  • 2 puszki cieciorki
  • 40 g brukselki
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • Mała szalotka
  • 2 duże garście szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Przyprawy:

Do cieciorki:

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Do brukselki:

  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przepłucz i osusz cieciorkę. Umyj i osusz brukselkę. Większe główki przekrój na połowy. Przygotowane warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Nie mieszaj warzyw ze sobą, bo będziesz je osobno przyprawiać: cieciorkę utartą w moździerzu kolendrą, słodką papryką, kuminem, czosnkiem, pieprzem kajeńskim i solą; brukselkę – utartym w moździerzu rozmarynem, kminkiem i majerankiem. Po przyprawieniu polej warzywa olejem, wymieszaj i wstaw  piekarnika na 20 minut. Jeszcze raz zamieszaj w połowie pieczenia (czyli po 10 minutach).

Krok 2
Rozgrzej łyżkę oleju w rondelku. Posiekaj drobno szalotkę, wysyp na olej i smaż 3 minuty. Przepłucz kaszę bulgur pod zimną wodą. Wsyp do rondla, zamieszaj i smaż minutę. Następnie zalej szklanką gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 12 minut.

Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj umyty, odciśnięty z wody szpinak. Zamieszaj. Posyp czosnkiem, posól. Smaż, aż szpinak lekko zwiędnie, około minuty. Zdejmij szpinak z patelni.

Krok 4
Wyciągnij warzywa z piekarnika, przełóż do głebokiej misy i wymieszaj ze szpinakiem.
Podawaj z kaszą bulgur.

Smacznego!