Kupienie w sklepie zakwasu na żurek bez dodatku choćby śladowych ilości mleka to nie lada wyzwanie. Ale nic straconego. W domu możecie w bardzo prosty sposób przygotować własny zakwas. Wystarczy kilka łyżek mąki żytniej, ciepła woda i przyprawy.
Taki zakwas możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę. Jeśli mamy mało czasu do zakwasu należy dodać 2-3 łyżki zalewy od ogórków kiszonych, by przyśpieszyć zakwaszanie naszej bazy do zupy. Wtedy zakwas powinien być gotowy już po dwóch dniach. Bez dodatku zalewy z ogórków zakwas potrzebuje 5 dni, by nabrać odpowiedniego smaku.
Przepis na pyszny żurek bez mleka i śmietany przygotowany na tym zakwasie znajdziecie tutaj.
- 6 łyżek mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 1 litr ciepłej przegotowanej wody
- (opcjonalnie) 2-3 łyżki zalewy z ogórków kiszonych
Do dużego litrowego słoika wsypujemy 6 łyżek mąki żytniej. Zalewamy ją przegotowaną ciepłą wodą i mieszamy. Woda nie powinna być zbyt gorąca, bo z mąki zrobi nam się kluska. Najlepiej sprawdzić, czy woda nie parzy w rękę, wtedy ma odpowiednią temperaturę. Następnie dodajemy przyprawy – ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku.
Jeśli mamy mało czasu możemy do naszego zakwasu dodać 2-3 łyżki zalewy z ogórków kiszonych. Przyśpieszy to zakwaszanie.
Słoik przykrywamy złożoną kilka razy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja stawiam zakwas koło kuchenki). Codziennie powinniśmy zamieszać zawartość słoika drewnianą łyżką. Gotowy zakwas powinien mieć przyjemny, kwaskowaty zapach. W smaku powinien być kwaśny. Tak przygotowany zakwas możemy zakręcić szczelnie w słoikach i wstawić do lodówki. Będzie można go wykorzystać przez 2 tygodnie.
Na Wielkanoc polecam też:
Ogórkowy wielkanocny królik
Jajka faszerowane pieczarkami
Wielkanocne buraczki z chrzanem
Żurek bez mleka i śmietany
Sałatka a’la rosyjska (z jajkiem)
Sałatka makaronowa z brokułem
Ciasto pleśniak
Szybka i prosta szarlotka
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
5 komentarzy Dodaj własny