Krem szparagowy z grzankami

Sezon szparagowy czas zacząć! Pyszny i aromatyczny krem poleca się na jeszcze mroźne dni.

IMAG0620a

Składniki

400 g zielonych szparag
2 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 ziela angielskie
2 l wody
sól
pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki oleju

IMAG0614a

1. Na początek przygotowujemy aromatyczny wywar. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju w garnku. Kiedy będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.

2. Obrane marchewki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Warzywa podsmażamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą.

3. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele. Gotujemy przez około 30- 40 minut. Gotowy odcedzamy.

4. Ze szparag usuwamy zdrewniałe części, odcinamy główki. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru.

5.  Główki smażymy na maśle. Zostawiamy kilka do dekoracji. Pozostałe dodajemy do zupy. Kiedy szparagi będą miękkie, dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość blendujemy. Ewentualnie doprawiamy.

6. Zupę podajemy z grzankami.

IMAG0617a

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz