Niewiele jest smaczniejszych duetów niż kozi ser i pieczone buraki. Ale serek ubity w chmurki jest niebiańsko smaczny. To jest sałatka z pieczonych buraków na bogato ;-).

Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na pieczenie buraków)
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2

Sałatka z pieczonych buraków pod chmurką

sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera

Jeśli sądzicie, że wiecie wszystko o sałatkach z buraczków i koziego sera, a nie jedliście sałatki z serem ubijanym, to naprawdę czas to nadrobić! Kremowy kozi serek ubity z mocną, tłustą śmietaną (napowietrzony i puszysty) wygląda i smakuje jak chmurka. W naszym przepisie zrezygnowaliśmy z kremówki, zamiast niej ubiliśmy serek z gęstym jogurtem, dzięki czemu jest znacznie mniej kaloryczny, a przy tym nadal lekki jak puch.
Danie doskonale sprawdzi się w roli lunchu do pracy, ale taką sałatkę można też śmiało podać jako przystawkę podczas proszonego obiadu.
Polecamy!

Sałatka stanowi kompilację różnych przepisów, głównie z amerykańskich blogów. Od siebie dodaliśmy  kaszę jaglaną, aby danie było bardziej sycące.

Dlaczego warto jeść buraki

Pieczone buraki nie tylko świetnie smakują (w szczególności w towarzystwie chmurek z koziego sera). Zawierają też dużo wartościowych składników – są bogate w witaminy i minerały (np. mają dużo witaminy C, kwasu foliowego, potasu, żelaza oraz magnezu. Do tego mają baaardzo mało kalorii (tylko 38 kcal w 100 g) i równie mało kosztują! Nic tylko wcinać!

Sprawdź też 5 przepisów na sałatki idealne na lunch do pracy

idealne na lunch do pracy

Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera – składniki:

  • 6 małych albo 4 średniej wielkości buraki czerwone
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 garście umytego szpinaku
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 50 g kremowego serka koziego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie buraczki, przełóż na tackę do pieczenia i wstaw do piekarnika na godzinę.

Krok 2
Rozgrzej suchą patelnię, wysyp na nią orzechy włoskie i praż na dość intensywnym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas, żeby się uprażyły. Uważaj, żeby ich nie spalić. Zdejmij orzechy z patelni i odłóż.

Krok 3
Prażąc orzechy przygotuj kaszę. Przepłucz ją pod zimną wodą, a następnie wysyp na patelnię, na której prażyły się orzechy.
Zagotuj szklankę wody i zalej nią kaszę. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-18 minut. Jeśli kasza wchłonie wodę, a dalej będzie twardawa, podlej ją odrobiną wody i gotuj jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia, posól i wymieszaj, żeby spulchnić kaszę.

Krok 4
Połącz kozi serek z jogurtem i energicznie ubijaj rózgą, albo przy pomocy miksera.
Wyjmij buraczki z piekarnika, przestudź i obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
Na talerzu rozłóż szpinak, wysyp na niego kaszę, a nie niej ułóż buraczki. Udekoruj całość chmurkami z ubitego sera. Posyp orzechami włoskimi.
Smacznego!