czwartek, 13 listopada 2014

Kurczak po meksykańsku


Pierś z kurczaka jest niezwykle wdzięcznym produktem. Może stanowić zarówno wykwintne danie jak i być wybawieniem w chwilach gdy czasu na przyrządzenie obiadu brak a nie chcemy po raz kolejny jeść kanapek. Wtedy z pomocą przychodzi nam przepis na kurczaka po meksykańsku i w kilka minut mamy fajny, nieskomplikowany obiad.

Składniki:
400g piersi z kurczaka
ryż
1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą
1 czerwona papryka
krojone pomidory w puszcze
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
przyprawy do smaku, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy w dowolny sposób (ja użyłam słodkiej i ostrej papryki oraz przyprawy do kurczaka), wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko chwilę razem dusimy. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do sosu razem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka podajemy z ryżem.

3 komentarze:

  1. Szybko i łatwo.Doskonałe dla biednego,zagonionego studenta.Pozdrawiam i proszę o więcej takich szybkich dań.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, ale czekam na coś bardziej skomplikowanego. Zamiast koncentratu pomidorowego dodałabym pastę z pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można użyć również pastę z pomidorów.
      Pozdrawiam!

      Usuń