Babka jogurtowa

spot_img

Wielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po kolei: babka jogurtowa. Dzisiejsza babka jest mniej krucha niż babka majonezowa, bardziej zbita, mocno wilgotna – przypomina trochę babkę mojej babci, ale wyraźnie czuć w niej wanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko. Możecie dodać do niej dowolne bakalie, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową, ja dziś zdecydowałam się na wersję bez dodatków.

Babkę piekłam w niedużej foremce o średnicy 23 cm z cienkim kominem po środku.

Jeśli szukacie inspiracji na inne wielkanocne wypieki, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na wielkanocne babeczki. Moje ulubione to babeczki z pysznym kremem czekoladowym ozdobione pastelowymi czekoladowymi pisankami, pięknie prezentują się też babeczki z kurczaczkami z domowej masy cukrowej i babeczki z zajączkami (super propozycja na rodzinne pieczenie i dekorowanie z maluchami!). Na stronie znajdziecie także pomysły na mazurki: tradycyjne, jak np. czekoladowy lub z kajmakiem i takie, które robiło się u mnie w domu, wyglądające jak małe torciki: malinowy i czekoladowy.

babka jogurtowa

Składniki:

3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanka oleju

Babka jogurtowa – jak to zrobić?

YouTube player

Jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym.

Mieszamy razem mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy.

Do ubitej piany dodajemy olej i jogurt. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie szpatułką.

Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszką manną.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Studzimy na kratce. Podajemy z lukrem lub posypane cukrem pudrem.

babka jogurtowa

babka jogurtowa

babka jogurtowa

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

Zobacz też: