Szybkie i proste racuchy z jabłkami (bez mleka)

Mój syn uwielbia racuchy z tego przepisu. Potrafi zjeść ich cały talerz. Racuchy robi się szybko. Co najważniejsze są one całkowicie bez mleka i bez śmietany. Dla dzieci można ich nie posypywać cukrem pudrem. Jabłka sprawiają, że racuszki są wystarczająco słodkie.

W racuchach najlepiej sprawdzą się Szare renety i Antonówki. Te jabłka są kwaśne i nie rozpadają się podczas smażenia. Nadadzą się też Jonagoldy.

Racuchy z jabłkami

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanki wody (250 ml)
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • do smażenia olej kokosowy lub smalec
  • (opcjonalnie) cukier puder do posypania

Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.

Składniki na ciasto mieszamy, aż konsystencja nie będzie jednolita. Powinno ono mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki. Dodajemy jabłka i mieszamy.

Na rozgrzany olej kokosowy lub smalec kładziemy porcje ciasta starając się, by w każdej z nich był kawałek jabłka. Smażymy z obu stron aż racuchy się nie zarumienią. Gotowe racuchy możemy posypać cukrem pudrem.

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    same pyszności 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz