Mój syn uwielbia racuchy z tego przepisu. Potrafi zjeść ich cały talerz. Racuchy robi się szybko. Co najważniejsze są one całkowicie bez mleka i bez śmietany. Dla dzieci można ich nie posypywać cukrem pudrem. Jabłka sprawiają, że racuszki są wystarczająco słodkie.
W racuchach najlepiej sprawdzą się Szare renety i Antonówki. Te jabłka są kwaśne i nie rozpadają się podczas smażenia. Nadadzą się też Jonagoldy.
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- 1 szklanki wody (250 ml)
- 1 kg jabłek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- do smażenia olej kokosowy lub smalec
- (opcjonalnie) cukier puder do posypania
Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.
Składniki na ciasto mieszamy, aż konsystencja nie będzie jednolita. Powinno ono mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki. Dodajemy jabłka i mieszamy.
Na rozgrzany olej kokosowy lub smalec kładziemy porcje ciasta starając się, by w każdej z nich był kawałek jabłka. Smażymy z obu stron aż racuchy się nie zarumienią. Gotowe racuchy możemy posypać cukrem pudrem.
same pyszności 🙂
PolubieniePolubienie