Wiele osób boi się przygotowywać kaczkę – uważa ją za bardzo suche i trudne w zrobieniu mięso. Nic bardziej mylnego. Można ją przygotować znacznie szybciej niż kurczaka wystarczy trzymać się kilku zasad. Poniżej znajdziecie przepis w wykonaniu Madzi na pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami.
Jeśli chcecie aby wyszła soczysta i różowiutka w środku po prostu trzymajcie się czasu smażenia i pieczenia. Z całą pewnością nie pożałujecie :)
Charakter tej potrawie doda puree z ziemniaków i smażone jabłuszka z majerankiem.
Składniki (na 2 porcje)
- 2 piersi z kaczki
- 2 jabłka
- 4-5 ziemniaków
- łyżka masła
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
- majeranek (ok. 1 łyżeczki)
Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i puree – przepis
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Mogą się delikatnie rozgotować :)
Pierś z kaczki myjemy i dokładnie osuszamy. Nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Następnie smażymy ją na rozgrzanej patelni przez 3 minuty z góry i dołu zaczynając od smażenia od strony ze skórą.
Następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 9-11 minut. Zależy czy lubicie bardziej upieczoną czy mniej. Po upieczeniu zostawiamy kaczkę na ok. 3 minuty aby odpoczęła.
W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i smażymy kilka minut na tłuszczu, który pozostał ze smażenia kaczki. Doprawiamy je odrobiną majeranku.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i przeciskamy przez praskę.
Na talerz wykładamy puree z ziemniaków, smażone jabłka i pokrojoną w plastry ok. 1-1,5 cm kaczkę.
Smacznego!