Wiele osób boi się przygotowywać kaczkę – uważa ją za bardzo suche i trudne w zrobieniu mięso. Nic bardziej mylnego. Można ją przygotować znacznie szybciej niż kurczaka wystarczy trzymać się kilku zasad. Poniżej znajdziecie przepis w wykonaniu Madzi na pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami.

Jeśli chcecie aby wyszła soczysta i różowiutka w środku po prostu trzymajcie się czasu smażenia i pieczenia. Z całą pewnością nie pożałujecie :)

Charakter tej potrawie doda puree z ziemniaków i smażone jabłuszka z majerankiem.

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 jabłka
  • 4-5 ziemniaków
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek (ok. 1 łyżeczki)

Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i puree – przepis

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Mogą się delikatnie rozgotować :)

Pierś z kaczki myjemy i dokładnie osuszamy. Nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Następnie smażymy ją na rozgrzanej patelni przez 3 minuty z góry i dołu zaczynając od smażenia od strony ze skórą.

Następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 9-11 minut. Zależy czy lubicie bardziej upieczoną czy mniej. Po upieczeniu zostawiamy kaczkę na ok. 3 minuty aby odpoczęła.

W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i smażymy kilka minut na tłuszczu, który pozostał ze smażenia kaczki. Doprawiamy je odrobiną majeranku.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i przeciskamy przez praskę.

Na talerz wykładamy puree z ziemniaków, smażone jabłka i pokrojoną w plastry ok. 1-1,5 cm kaczkę.

Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i puree

Smacznego!