Prosta i szybka pasta z tuńczyka i jajek, z dodatkiem soku z cytryny i sera żółtego. Najlepiej smakuje na kanapkach z ogórkiem kiszonym :)
Pastę przygotowuję w Thermomixie, ale możecie zrobić ją bez użycia sprzętu. Wystarczy drobno posiekać składniki i dokładnie ze sobą wymieszać.
- 0/5 czerwonej cebuli
- puszka dobrej jakości tuńczyka w kawałkach
- sok z połowy cytryny
- 2 ugotowane na twardo jajka
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy dijon
- ok. 30 g sera żółtego (2 plasterki)
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek i natka pietruszki do posypania
Do naczynia wkładamy przekrojona cebulę i rozdrabniamy przez 5 sekund, na obrotach 5.
Dodajemy odsączonego tuńczyka i resztę składników.
Miksujemy przez 25 sekund, na obrotach 5.
Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy