Barszcz czerwony czysty.
Nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłem czerwony czysty barszcz. Chyba kiedyś w ogóle robiłem? Zawsze, przy każdej okazji (świątecznej lub nie), któraś z doświadczonych gospodyń w rodzinie przygotowywała tę klasyczną zupę. Ja nie musiałem, No cóż, sięgaliśmy czasem i po kartonik, co wcale nie jest złym rozwiązaniem. Ba, czasami nawet jedynym możliwym, gdy czasu zabraknie. Bo czasu przy produkcji tej przepysznej zupy trochę potrzeba. Nie wysiłku, nie umiejętności, a cierpliwości. Jakże się ona opłaca! Można zrobić wrażenie na dziewczynach. ;) I chłopakach zapewne też. I na sobie samym nawet. :)
Składniki:
Składniki:
- 500 g buraków (wcześniej ugotowanych lub upieczonych)
- 1 kwaśne jabłko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków suszonych prawdziwków
- 2 łyżeczki majeranku
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1500 ml bulionu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w plasterki, oprószyć solą i zeszklić na oliwie.
- Dodać drobno posiekany czosnek, grzyby oraz przyprawy i smażyć na małym ogniu około 10-15 minut. Przełożyć do garnka.
- Dodać pokrojone w cienkie plastry buraki i jabłko.
- Zalać bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce na dobę.
- Zupę przecedzić na gęstym sitku. Dokładnie odcisnąć.
- Podgrzać nie doprowadzając do zagotowania i dodać sok z cytryny oraz miód. Ewentualnie dosolić i dodać świeżo zmielony pieprz.
Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuń