Takiego kebaba na pewno nie jedliście: jest pieczony, a do towarzystwa ma kuskus zrobiony z… pieczonego kalafiora. Szef kuchni, który wymyślił ten przepis w 3 lata zrzucił 70 kg.

Kto nie lubi kebaba, ręka w górę. Każdy lubi… Niestety – można powiedzieć, bo zazwyczaj kebaba wcina się albo w późnych godzinach nocnych albo nad ranem, a w parze z nim idzie buła z masą niezdrowych sosów.

Ale nie martwice się. Mamy dla domowego kebaba, na którego każdy może sobie pozwolić. To shish kebab z piekarnika, z lekkim, jogurtowym sosem i kuskusem z kalafiora. Czyli wyeliminowaliśmy wszystko co niezdrowe!

Na tym daniu schudł 70 kg

Przepis wymyślił Tom Kerridge, szef londyńskiej restauracji The Hand and The Flowers, który ma na koncie dwie gwiazdki Michellina oraz niedawno wydaną książkę jak się odchudzać. Jeszcze kilka lat temu Tom wyglądał jak klasyczny kucharz z epoki wiktoriańskiej: wielki, obły z potężną nadwagą. Jakiś czas temu wziął się wreszcie za siebie i w trzy lata schudł 70 kg… Napisał o tym książkę, w której dowodzi, że fat nie jest bad, a prawdziwym wrogiem diety są węglowodany. Dlatego sekuje z menu makarony, pieczywo i kluski. Zamiast nich proponuje np. Lasagnię z cukini oraz kuskus z kalafiora.

Naszym zdaniem patent jest absolutnie genialny. Posiekany w malakserze kalafior (można go też zetrzeć na tarce), upieczony z przyprawami jest lekki, niesamowicie aromatyczny i smaczny. Punkt dla Toma! Domowy shish kebab też specjalnie kaloryczny nie jest. U nas nawet jeszcze mniej niż u Toma, bo mięso, zamiast smażyć upiekliśmy w piekarniku.

Polecamy Wam też przepis na domowy kebab z kurczaka z chlebkiem pita własnej roboty.

Czas: 25 minut plus 50 minut na macerowanie mięsa

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: dla 3-4 osób

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce
  • Starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Kuskus:

  • 2 kalafiory
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • Siekana świeża kolendra lub pietruszka

Sos:

  • 6  łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub ząbek stratego czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini albo oleju sezamowego (jeśli nie masz ani jednego ani drugiego dodaj łyżkę oliwy)
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Wymieszaj skórkę z pomarańczy z solą, kminem, pieprzem, starym czosnkiem i cebulą. Dodaj mięso i wyrabiaj przez kilka minut.

Przyłóż się ;-). Mięso powinno być zwarte i gładkie. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę.

Krok 2
Po godzinie rozgrzej piekarnik do 200 st.
Umyj kalafiory i zetrzyj na tarce albo zmiksuj w blenderze. Wysyp na blaszkę do pieczenia. Posyp przyprawami, skrop olejem i wymieszaj.

Wytaw do piekarnika na 15 minut. W połowie pieczenia przemieszaj kalafiory. Wyciągnij z piekarnika i posyp świeżymi ziołami.

Krok 3
Z mięsa uformuj placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni, połóż na środku szpadelek do szaszłyków i uformuj podłużne szaszłyki. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

Wynieszaj składniki sosu.

Podawaj kebaby z kuskem kalafiorowym i ze świeżym, pokrojonym i posolonym ogórkiem. Obok postaw jogurt.