Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca.

Coraz częściej na polskich stołach znajdują się sałatki z makaronem, ale czy umiemy go dobrze ugotować?

Jak gotować makaron?

  1. Wybierz makaron, który chcesz ugotować i przeczytaj informacje od producenta, w jakim czasie go przyrządzić,
  2. Wybierz odpowiedni garnek, 1 litr wody to 100 g makaronu, im więcej go gotujmy tym więcej wody powinniśmy nalać, wielkość garnka ma znaczenie, ponieważ makaron podczas gotowania pęcznieje,
  3. Zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć dodaj 1 łyżeczkę soli na 1 litr wody,
  4. Makaron wrzuć do gotującej się wody nie wcześniej, co jakiś czas mieszaj. Pokrywka powinna być lekko uchylona,
  5. Czas gotowania, znajdziesz na opakowaniu, niemniej jednak warto samemu sprawdzić czy makaron jest odpowiedniej miękkość, najlepszym sposobem jest po prostu wyłowienie makaronu i spróbowanie go, w ten sposób sprawdzisz jego twardość, sprężystość i smak,
  6. Często na portalach społecznościowych, pojawiają się informacje, by makaron się nie sklejał należy dodać łyżkę oleju – nie prawda. Pilnowanie makaronu poprzez regularne mieszanie uchroni przed sklejaniem,

Ugotowany makaron odcedzamy, lecz gdy chcemy go podać na gorąco nie przepłukujemy go zimną wodą.