Tort dla dziecka (bez mleka, jajek, glutenu)

Nie jest to klasyczny tort. Chciałam, żeby był zrobiony z przyjaznych maluchowi składników. Tak powstał tort dla alergika z migdałowo-fasolowego ciasta przełożonego owocami i wykończonego kremem kokosowym. Przepyszny tort bez mleka, bez jajek i bez glutenu, do tego z małą ilością cukru, więc może się nim cieszyć nawet roczne dziecko.

Do przygotowania tego tortu wykorzystałam mój wcześniejszy przepis na brownie fasolowo-migdałowe. Chociaż pierwotnie ciasto to przygotowywałam z wykorzystaniem jajek, to taki tort można też bez problemu upiec też bez nich, gdyż ciasto fasolowe wybacza wiele modyfikacji w przepisie. Jajka można zamienić zmielonym siemieniem lnianym albo nasionami chia zalanymi gorącą wodą. Ciasto bez problemu można też przekroić na blaty.

Na moim blogu znajdziecie także przepis na biszkoptowy tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami oraz tort brzoskwiniowy bez mleka i śmietany.

Tort dla dziecka na roczek

Tort dla dziecka na roczek 2

Składniki na ciasto:

  • 1,5 puszki czerwonej fasoli
  • 6 jajek lub „kisiel” z 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia + niepełna szklanka ciepłej wody
  • 230 g migdałów (ok. 1,5 szklanki)
  • 13 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przełożenia tortu: 

  • szklanka zblendowanych truskawek
  • szklanka zblendowanych wiśni
  • 2 łyżeczki agar agar

Składniki na masę kokosową:

  • ok. 250 ml śmietany kokosowej (domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego)
  • 2 łyżki cukru pudru

Przepis na ciasto:

Migdały mielimy w blenderze lub młynku elektrycznym na proszek. Fasolę dokładnie płuczemy i wrzucamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, kakao, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Na koniec wbijamy 6 jajek lub dodajemy przygotowany wcześniej „kisiel” z siemienia lub chii (9 łyżek zmielonych nasion zalewamy niepełną szklanką ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut). Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Gotowe ciasto studzimy i przecinamy ostrym nożem na 3 blaty.

Przepis na owoce do przełożenia tortu:

Truskawki (świeże lub rozmrożone) blendujemy. Przekładamy do garnka i dodajemy łyżeczkę agar agar. Podgrzewamy do temperatury około 90 stopni. Odstawiamy z ognia i czekamy aż trochę ostygną. Masa powinna zacząć tężeć w temperaturze pokojowej. Lekko tężejące truskawki wykładamy na blat ciasta i rozprowadzamy równomiernie. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Z wiśniami postępujemy analogicznie.

Przepis na masę kokosową: 

Z puszki bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego oddzielamy tylko twardą część. Możemy wykorzystać także domową śmietanę kokosową. Śmietankę kokosową przekładamy do garnka i ubijamy mikserem dodając stopniowo cukier puder. Gdy śmietana zesztywnieje jest gotowa do użycia. Śmietanę kokosową możemy użyć do obłożenia tortu, albo przełożyć nią blaty.

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.