Nie jest to klasyczny tort. Chciałam, żeby był zrobiony z przyjaznych maluchowi składników. Tak powstał tort dla alergika z migdałowo-fasolowego ciasta przełożonego owocami i wykończonego kremem kokosowym. Przepyszny tort bez mleka, bez jajek i bez glutenu, do tego z małą ilością cukru, więc może się nim cieszyć nawet roczne dziecko.
Do przygotowania tego tortu wykorzystałam mój wcześniejszy przepis na brownie fasolowo-migdałowe. Chociaż pierwotnie ciasto to przygotowywałam z wykorzystaniem jajek, to taki tort można też bez problemu upiec też bez nich, gdyż ciasto fasolowe wybacza wiele modyfikacji w przepisie. Jajka można zamienić zmielonym siemieniem lnianym albo nasionami chia zalanymi gorącą wodą. Ciasto bez problemu można też przekroić na blaty.
Na moim blogu znajdziecie także przepis na biszkoptowy tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami oraz tort brzoskwiniowy bez mleka i śmietany.
Składniki na ciasto:
- 1,5 puszki czerwonej fasoli
- 6 jajek lub „kisiel” z 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia + niepełna szklanka ciepłej wody
- 230 g migdałów (ok. 1,5 szklanki)
- 13 łyżek kakao
- 6 łyżek cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia tortu:
- szklanka zblendowanych truskawek
- szklanka zblendowanych wiśni
- 2 łyżeczki agar agar
Składniki na masę kokosową:
- ok. 250 ml śmietany kokosowej (domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego)
- 2 łyżki cukru pudru
Przepis na ciasto:
Migdały mielimy w blenderze lub młynku elektrycznym na proszek. Fasolę dokładnie płuczemy i wrzucamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, kakao, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Na koniec wbijamy 6 jajek lub dodajemy przygotowany wcześniej „kisiel” z siemienia lub chii (9 łyżek zmielonych nasion zalewamy niepełną szklanką ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut). Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Gotowe ciasto studzimy i przecinamy ostrym nożem na 3 blaty.
Przepis na owoce do przełożenia tortu:
Truskawki (świeże lub rozmrożone) blendujemy. Przekładamy do garnka i dodajemy łyżeczkę agar agar. Podgrzewamy do temperatury około 90 stopni. Odstawiamy z ognia i czekamy aż trochę ostygną. Masa powinna zacząć tężeć w temperaturze pokojowej. Lekko tężejące truskawki wykładamy na blat ciasta i rozprowadzamy równomiernie. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Z wiśniami postępujemy analogicznie.
Przepis na masę kokosową:
Z puszki bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego oddzielamy tylko twardą część. Możemy wykorzystać także domową śmietanę kokosową. Śmietankę kokosową przekładamy do garnka i ubijamy mikserem dodając stopniowo cukier puder. Gdy śmietana zesztywnieje jest gotowa do użycia. Śmietanę kokosową możemy użyć do obłożenia tortu, albo przełożyć nią blaty.
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
4 komentarze Dodaj własny