3 bit z advocatem i wiśniami

Popularne ciasto bez pieczenia cieszy się ogromnym zainteresowaniem w mojej rodzinie. Jest trochę pracochłonne ale znika dość szybko. Urozmaicam je różnymi dodatkami, dlatego za każdym razem zachwyca na nowo.

IMAG0561a

Składniki

krem
1 l mleka
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 galaretki brzoswiniowe
250 g margaryny lub masła

dodatkowo
1 puszka masy krówkowej o smaku advocata
2 duże opakowania herbatników
500 ml śmietany 30 %
100 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
kilka kostek mlecznej czekolady
wiśnie z soku

IMAG0550a

1. W 500 ml mleka mieszamy obie mąki. Resztę gotujemy. Kiedy  mleko zacznie wrzeć dodajemy mieszankę. Do powstałego budyniu wsypujemy galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Miękką margarynę lub masło ucieramy stopniowo dodając zimny budyń.

3. W dużej prostokątnej blaszce ( 25×40 ) rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Nakładamy krem i równo go rozsmarowujemy.  Dalej układamy drugą warstwę ciastek i krem krówkowy o smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników.

4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.

5. Ciasto dekorujemy wiśniami i utartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

IMAG0546

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz