Popularne ciasto bez pieczenia cieszy się ogromnym zainteresowaniem w mojej rodzinie. Jest trochę pracochłonne ale znika dość szybko. Urozmaicam je różnymi dodatkami, dlatego za każdym razem zachwyca na nowo.
Składniki
krem
1 l mleka
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 galaretki brzoswiniowe
250 g margaryny lub masła
dodatkowo
1 puszka masy krówkowej o smaku advocata
2 duże opakowania herbatników
500 ml śmietany 30 %
100 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
kilka kostek mlecznej czekolady
wiśnie z soku
1. W 500 ml mleka mieszamy obie mąki. Resztę gotujemy. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodajemy mieszankę. Do powstałego budyniu wsypujemy galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Miękką margarynę lub masło ucieramy stopniowo dodając zimny budyń.
3. W dużej prostokątnej blaszce ( 25×40 ) rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Nakładamy krem i równo go rozsmarowujemy. Dalej układamy drugą warstwę ciastek i krem krówkowy o smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników.
4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
5. Ciasto dekorujemy wiśniami i utartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie