Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Korzenne tiramisu

"To ostatnie dni zimna" - takim stwierdzeniem moja mama obwieściła koniec chłodów. Ja aby nieco umilić to oczekiwanie na wiosnę przygotowałam moją wersję słynnego deseru tiramisu. Korzenne tiramisu doskonale łączy w sobie uroki zimy i smak jedno z najsłynniejszych ciast świata. Jest to niezwykle wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw korzennych z prostotą kuchni włoskiej. Po przygotowaniu deseru i skosztowaniu ciasta moja mama na koniec stwierdziła, że "już jej żadne mrozy nie straszne". Polecam !
Składniki:
500 g serka mascarpone(2 opakowania po 250 g)
400 g podłużnych biszkoptów
120 ml wody
60 g cukru( około 5 łyżek)
40 g kakao( około 4 łyżek)
25 ml likieru migdałowego
10 g przyprawy do piernika(2 łyżki)
6 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżeczki)
4 g cynamonu(1 łyżeczka)
4 jajka
Nasączenie: Parzymy kawę i zostawiamy do wystudzenia.  Do wystudzonej kawy dodajemy likier migdałowy i 1 łyżkę przypraw do piernika. Mieszamy.
Krem: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy partiami serek mascarpone oraz cynamon i 1 łyżkę przypraw do piernika. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem.
Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnej formie. Na biszkopty układamy krem oraz posypujemy kakałem. Na kakao ponownie układamy maczane w kawie biszkopty. Na biszkopty układamy pozostały krem i posypujemy kakałem. Dowolnie dekorujemy. Tiramisu umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.
tiramisu, korzenne tiramisu
tiramisu, korzenne tiramisu
tiramisu, korzenne tiramisu

Smacznego!
Źródło:"Moje wypieki i desery", D.Świątkowska, s. 203.

Komentarze

  1. To tiramisu musi smakować obłędnie <3

    Zapraszam na swojego bloga kulinarnego ;)

    http://bitasmietanka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci porywam kawałek Honoratko

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj