Tort tiramisu
TORT TIRAMISU
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki ojeju
- 7 jajek
- 3 łyżeczki kakao
- 1/2 litra śmietany 36%
- 3 serki mascarpone
- rum
- słodycze
- tabliczka czekolady
- odrobina mleka
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°. pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na cztery równe części.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy kolejno serki mascarpone po łyżce. Słodzimy cukrem pudrem do smaku.
Poncz:
Parzymy mocną kawę (około 100 ml) i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy do niej kilka kieliszków (wedle uznania) rumu.
Wykonanie:
Cały tort układamy na przemian biszkopt polany ponczem i krem. Całość smarujemy równą warstwą kremu. Górę naszego torty polewamy, wcześniej roztopioną z mlekiem na parze, przestudzoną czekoladą. Wierzch dekorujemy wedle uznania słodyczami.
Komentarze
Prześlij komentarz