Być może nie wszyscy się tego spodziewają, ale ryba w sosie czosnkowym to idealna przystawka na każde przyjęcie, kolację albo śniadanie. Jeśli odpowiednio przygotujecie sos czosnkowy to z całą pewnością nie będziecie mieli „nieprzyjemnego oddechu”.

Tą przystawkę najlepiej jest przygotować jeśli zostanie Wam ryba np. z piątkowego obiadu.

Składniki do przygotowania ryby

  • 700g mrożonej ryby np. miruny
  • 2-3 jajka
  • mąka

Składniki do przygotowania sosu czosnkowego

  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400g)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ziół prowansalskich

Dodatkowe składniki

  • ziarenka słonecznika

Przepis na rybę

Rybę odmrażamy, myjemy i dokładnie osuszamy.
Jajka roztrzepujemy w misce przy pomocy widelca.

Rybę obtaczamy w jajku, mące, jajku i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy ją na ręczniku papierowym.

Przepis na sos czosnkowy

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem, jogurtem i pozostałymi przyprawami.

Odstawiamy na jakieś 30 minut aby wszystkie składniki się przegryzły.

Ryba w sosie czosnkowym – przepis

Rybę układamy na półmisku, a następnie polewamy sosem czosnkowym.

Po wierzchu posypujemy ją uprażonymi na suchej patelni ziarenkami słonecznika.

 

Smacznego!