poniedziałek, 12 lutego 2018

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar



Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Składniki – ciasto drożdżowe:

Drożdże – 40g
Mleko – 250 ml
Cukier – 150g
Mąka pszenna – 500g
Jajka – 1 sztuka
Masło – 100g
Szczypta soli

Składniki – nadzienie:

Masło – 50g
Cynamon – 2-3 łyżeczki
Mielony kardamon – 1 łyżeczka
Cukier trzcinowy – 4 łyżki
Jajka – 1 sztuka
Mleko – 1 łyżka

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z 1 łyżeczką cukru.
W misce wymieszać mąkę, sól, cukier, jajko i roztopione masło. Następnie dodać mleko z drożdżami i wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie „odchodziło od ręki” należy odstawić je w ciepłe miejsce na pół godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w formie prostokąta. Powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem wymieszanym z cukrem, przyprawami, jajkiem i mlekiem (pozostawić trochę do posmarowania wierzchu bułeczek).
Ciasto zawinąć w roladę, a następnie pokroić w plastry 1,5 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Wierzch bułeczek posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Bułeczki odstawić na pół godziny, a następnie piec przez 15-20 minut (do suchego patyczka).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz