Kakaowy biszkopt przełożony kremem czekoladowym i biszkoptami. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z wyraźnie wyczuwalnym mlekiem w proszku. Jeżeli ktoś lubi ten smak tak jak ja, to bardzo polecam ;)
BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:
- 125 g serka mascarpone
- 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
JASNY KREM CZEKOLADOWY:
- 125 g serka mascarpone
- 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 100 g czekolady białej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
POLEWA:
- 50 g czekolady gorzkiej 70%
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
DODATKI:
- ok 100 g małych biszkoptów okrągłych
- 1/3 szklanki soku porzeczkowego
- napar z herbaty do nasączenia biszkoptu
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Dodać kakaową pastę, a na końcu wsypać suche składniki, delikatnie mieszając łopatką. Wylać do formy o wymiarach 21 x 25 cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty, każdy z nich nasączyć naparem z herbaty.
Ciemny krem czekoladowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. 1 szklankę śmietanki wlać do garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć, wsypać przesiane mleko w proszku. Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Połączyć z mlekiem, a następnie dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i ostudzić. Gdyby pojawiły się grudki, to na tym etapie mieszankę mleczną można przelać przez sitko.
Zimne mascarpone ubić z pozostałą kremówką (1/2 szklanki) i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Krem wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu.
Okrągłe biszkopty zamaczać w soku porzeczkowym i układać jeden przy drugim na kremie. Na biszkoptach rozsmarować jasny krem czekoladowy, który przygotowujemy w taki sam sposób co ciemny. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady. Przykryć drugą częścią biszkoptu.
Ciasto polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę i śmietankę nad kąpielą wodną. Kiedy ciasto stężeje, można pokroić na kawałki.
Udanych wypieków i smacznego :)
Czy mieszajac krem az nie będzie grudek ma mieć on konsystencję budyniu? Bo zrobiłam Jak w przepisie wymieszalam i był lejący jak dodałam do masy śmietanowej z mascarpone to był mega rzadki zarówno jednen jak i drugi i ciasto się nie udało przeleciał krem przez biszkopt wcale się nie zciagnal
PolubieniePolubienie
Początkowo nie będzie konsystencji budyniu. Czy na pewno dodałaś żelatynę i przestudziłaś? Ten krem dość szybko tężeje, więc nie wiem co mogło pójść nie tak.
PolubieniePolubienie
Wszystko ok ale przepis na masę czekoladowa albo jasna jest niezrozumiały dodać mleko i zagotować. Po ściągnięciu z ognia dodać mleko,, jakie mleko,, tego nie rozumie i po co są te 2 szklanki wody, to ma się zagotować w śmietanie i to w jednej szklance śmietany
PolubieniePolubienie
Chyba Google źle przetłumaczył przepis? Chodzi o mleko w proszku – sypane. Gotuję się w szklance słodkiej śmietany 30 %. Resztę 1/2 szklanki ubić z mascarpone.
PolubieniePolubienie
Nie ma tam wody.
PolubieniePolubienie
Ciasto jest na duza czy mala blaszke?
PolubieniePolubienie
Forma 21 x 25 cm nie jest dużą blaszką.
PolubieniePolubienie
Świetnie wygląda, delikatnie i apetycznie. Mniam :) Serdecznie Pozdrawiamy – Da Pietro
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wspaniale się prezentuje :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wspaniałe ciasto , takie idealne :)
PolubieniePolubienie
Miło mi, dzięki ;)
PolubieniePolubienie
Smakowicie wygląda :) pycha :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie bardzo rozumiem…. czekolada biała do
kremu jasnego i ciemnego ???
PolubieniePolubienie
Nie. Popatrz na składniki kremów.
PolubieniePolubienie