wtorek, 11 listopada 2014

Ciasto cytrynowe


Cytryna doskonale sprawdza się jako dodatek do kremów czy ciast. Przełamuje słodycz deserów i nadaje im miły, orzeźwiający zapach. Dzisiejsze ciasto jest tego dobrym przykładem. Słodkie, z cytrynową nutą jest lekką propozycją do porannej kawy.




Składniki:
3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
150g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 tabliczka białej czekolady
sok z 1 cytryny
starta skórka z 1 cytryny

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sok z wyciśniętej cytryny oraz pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 50 min (do suchego patyczka).

Ciasto podajemy udekorowane cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Tabliczka czekolady to znaczy ile ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100g. Ja używałam Alpen Gold.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Jaka duza ta tabliczka czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100g. Ja używałam Alpen Gold.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Trzy czwarte szklanki maki czy 3 lub 4 szklanki? Bo to spora roznica

    OdpowiedzUsuń