poniedziałek, 5 lutego 2018

Bekonowe muffiny śniadaniowe

Witajcie! Lubicie jajecznice? Może lubicie na bekonie ? Jeśli tak to spróbujcie jajecznicy w formie muffinek z dodatkiem bekonu! Wyszły wyborne, a mój mąż zajadał się i nie mógł się nachwalić takie wyszły pyszne! Koniecznie spróbujcie ! :)
   

Składniki - na 4 porcje:
4 plastry wędzonego boczku
2-3 łyżki pokrojonej drobno żółtej papryki
1-2 łyżki posiekanej drobno cebuli
2 łyżki startego sera
3 jajka
jakieś zioła np. bazylia lub oregano
sól
pieprz

Przygotowanie:
Blachę na muffiny odwracamy do góry nogami, delikatnie spryskujemy oliwą  i owijamy plastrem boczku tworząc tzw. koszyczek. Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Aż się zrumienią i będą chrupkie

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, ściągamy upieczony boczek. Blachę odwracamy i spryskujemy oliwą. Układamy boczek w miejsce na muffiny. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i starkowany ser. 
Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz oraz zioła i roztrzepujemy całość. Następnie zalewamy nasze muffiny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut (aż wszystko będzie ładnie ścięte) w 180 stopni.

Muffiny można zrobić również bez boczku, pomijając o etapy przygotowania go. Jak również można pominąć spryskanie oliwą, a zamiast tego ułożyć foremki na muffiny. Zrobiłam dwie wersje bez boczku, ziół i w foremkach muffinowych oraz z boczkiem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger