Przepis na tę sałatkę dostałam kilka lat temu od koleżanki, która przeszła na dietę wegańską. To świetna opcja zarówno na ciepłą kolację, jak i lekki obiad. Sałatka z rukolą i fasolą jest bogata w białko roślinne i bardzo sycąca.
- puszka białej fasoli
- 3 małe czerwone cebulki
- pół słoiczka czarnych oliwek
- pół łyżeczki soli
- pieprz
- 50 g rukoli
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oliwki kroimy w plasterki. Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy oliwki i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze około 5 minut. Gotową fasolę przekładamy do miski i studzimy chwilę. Dodajemy rukolę, mieszamy. Gotowe!
Sałatka z fasolą i rukolą doskonale smakuje z pieczywem.
Pychotka. =)
PolubieniePolubienie