Składniki na spód:
220g ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych
50g wiórków kokosowych
50g gorzkiej czekolady
100g masła ja dałam śmietankowe
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zmiksować
dokładnie malakserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze.
Dno tortownicy (23cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Spód
wylepić masa ciasteczkową i wstawić do lodówki.
Składniki na pastę kokosową:
150g wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru
Wiórki miksować dokładnie blenderem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre
i lepkie dodać cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna
nabrać konsystencji gęstej śmietany. Jednak żeby uzyskać taką masę trzeba mieć dobry blender lub np. młynek do kawy. Jeśli nie mamy nic nie szkodzi, dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i tak też można dodać do masy.
Składniki na masę serową:
700g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być też ser sernikowy)
400ml mleka kokosowego- puszka
200ml śmietany kremówki
4 jajka
100g białej czekolady
pasta kokosowa (ta wcześniej przygotowana)
1 szkl. cukru pudru
Śmietane podgrzać i wrzucić pokrojoną drobno białą czekolade. Przykryć pokrywką i po 5 min. dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać
czekoladę i pastę kokosową i zmiksować raz jeszcze. Masę serową wylać
na ciasteczkowy spód.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temp 160-165
stopni (na dolnej półce umieścić blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą). Po tym czasie
piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Na wystudzony sernik można nałożyć krem przepis poniżej). Gdy będzie już
zimny wstawić na noc do lodówki.
Składniki na krem:
200ml śmietany kremówki
100g serka śmietankowego typu kanapkowy - np taki jak na zdjęciu
1-2 łyżki cukru pudru
ewentualnie śmietan fix w razie potrzeby
50g wiórków
kilka szt. pralin raffaello do dekoracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz