Niewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na poziomie ugotowania makaronu :-).

Czas: 20 minut
Poziom trudności: Mega łatwe

penne z pesto z jarmużu

Nie musisz umieć gotować

Kiedy po raz pierwszy testowaliśmy ten przepis przygotowaliśmy sobie wszelki wypadek garść orzechów do pesto i pieczone pomidorki koktajlowe, bo jakoś nie mieściło nam się w głowach, że można zrobić pastę z czterech składników (nie licząc makaronu) z czego na pesto przypadają trzy. Okazaliśmy się ludźmi małej wiary. Penne z pesto z jarmużu jest absolutne kompletne, nie potrzebuje żadnych dodatków. Wygląda pięknie i smakuje pysznie. Najważniejsze w całym przepisie jest to, żeby dokładnie i energicznie zmiksować jarmuż z czosnkiem i oliwą, tak by powstała kremowa, puszysta, dobrze napowietrzna emulsja. Gdyby pure wyszło za bardzo zwarte, można je rozcieńczyć gorącą wodą spod makaronu.
Ten genialny przepis zaczerpnęliśmy od Tejal Rao, dziennikarki kulinarnej New York Timesa, która dostała go od szefa kuchni Aga Gene’s z Portlandu. Oryginalnie patent na penne z jarmużem pochodzi z Londynu.

Składniki:

Z podanej ilości składników powstaną cztery porcje. Pesto można zamrozić, albo jeść przez kilka dni. Makaron warto za każdym razem gotować świeży.

  • Pół kilo jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • Opakowanie makaronu tagliatele, papardele albo rogatoni (400 g)

Przygotowanie:

Krok 1
Zagotuj w garnku kilka litrów wody. Następnie wrzuć do środka jarmuż (pokrojony z grubsza, pozbawiony grubszych łodyżek). Blanszuj go (czyli trzymaj w gorącej wodzie) na wolnym ogniu 5 minut.

Krok 2
Na patelni rozgrzej połowę z 1/4 szklanki oliwy. Czosnek obierz i pokrój w plasterki, wrzuć na oliwę i smaż na małym ogniu do 5 minut, aż stanie się miękki i lekko się zezłoci.

Krok 3
Łyżką cedzakową wyciągnij jarmuż z wody i przełóż do misy blendera (możesz użyć też robota ręcznego). Tę samą wodę solidnie posól, wstaw na ogień, ponownie zagotuj i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4
Do jarmużu dodaj czosnek z oliwą, dolej pozostałą oliwę i zmiksuj na gładkie pure. Przypraw pieprzem i solą do smaku.

Krok 5
Odcedź makaron, dodaj do niego 3/4 parmezanu, pure jarmużowe i dokładnie wymieszaj. Podawaj pastę posypaną pozostałym parmezanem.

Smacznego!