Bułki i bułeczki · Tłusty Czwartek

Ekspresowe pączuszki na jogurcie greckim…

łatwe pączki na jogurcie

Przyznam, że nie planowałam w tym roku żadnych smażonych karnawałowych smakołyków, bo generalnie nie lubię smażenia i wiążącego się z tym zapachu oleju rozchodzącego się po domu, nie mogłam odmówić Piotrkowi, który tak usilnie prosił o domowe pączki. Namawiał, namawiał, aż namówił :)

Pączki na jogurcie były w pewnym sensie kompromisem – Piotrek dostał świeżutkie pączuszki do kawy i jeszcze całe pudełko do pracy, a ja nie musiałam się przy tym wiele napracować ;P

To naprawdę ekspresowe pączki, samo przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut, a i smażą się szybciutko. Jedynym wyzwaniem jest nadanie im ładnych kształtów. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, więc formowanie przed smażeniem nie wchodzi w grę. Początkowo próbowałam wkładać ciasto do tłuszczu przy pomocy dwóch łyżek, ale nie bardzo się to sprawdziło. Z garnka wyjmowałam przeróżne twory z ciasta i, chociaż miałyśmy z Zuzią niezły ubaw podziwiając ich wymyślne kształty, za nic nie można było powiedzieć, żeby chociaż trochę przypominały pączki ;) Przygotowałam zatem, ku ogromnej uciesze męża, kolejną porcję ciasta, wyjęłam z szuflady moją zaufaną małą łyżkę do lodów i z jej pomocą usmażyłam cały talerz przepysznych i zdecydowanie bardziej fotogenicznych pączuszków :) 

Te słodziutkie pączusie będą idealne, jeżeli nie bardzo lubicie się z ciastem drożdżowym lub po prostu nie macie zbyt wiele czasu. Poza tym smakują wybornie, są pulchniutkie, lekkie, nie chłoną tłuszczu i długo zachowują świeżość.

Naprawdę polecam :)

szybkie pączki na jogurcie greckim

Przepis na około 30 małych pączuszków:

  • 3 duże jajka
  • 250ml naturalnego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia
  • drobny cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia lub cukier puder do oprószenia (wedle uznania)

Wykonanie:

Jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii oraz cukier zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną krótko w dużej misce. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę i ostrożnie zmiksuj raz jeszcze. Ciasto powinno być jednolite.

W międzyczasie rozgrzej olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Do gorącego tłuszczu (powinien mieć około 180ºC) wkładaj ostrożnie niewielkie porcje ciasta i smaż po około 2 – 3 minuty z każdej strony. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je nieco z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczaj z cukrze cynamonowym lub posypuj cukrem pudrem.

Smacznego :)

szybkie pączki na jogurcie greckim

 

16 myśli na temat “Ekspresowe pączuszki na jogurcie greckim…

    1. Dlaczego moje pączusie po wyjęciu ze smażenia opadają i nie są takie pulchne tylko robią się placki 😫 Czy ktoś tez tak ma 🧐

      Polubienie

      1. Może być tak, że temperatura oleju jest zbyt wysoka i pączki smażą się zbyt szybko. Niestety nie jestem pewna, dlaczego się zapadają, bo nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło.

        Polubienie

  1. Witam, właśnie je zrobiłam i niestety mimo że są brązowe, ciasto w środku jest niedosmazone. Czy można jakoś je dopiec? Np w piekarniku? Pozdrawiam

    Polubienie

    1. Możesz spróbować. Pewnie nie będą idealne, ale jak nie będą surowe, da się je zjeść. Być może temperatura oleju była zbyt wysoka i nie zdążyły się dosmażyć

      Polubienie

Dodaj komentarz