Babeczki marchewkowo-orzechowe

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

3 średnie marchewki

200 g śmietany 36%

100 g orzechów włoskich

1 łyżeczka cukru cynamonowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mączki migdałowej

listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na 12 kwadratów. Wyłożyć nimi formę do muffinek. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnym oczku i odcisnąć. Do marchewki dodać 75 g zmielonych orzechów, 1 łyżkę śmietany, mączkę migdałową i proszek do pieczenia. Wymieszać i nałożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pól godziny. Resztę śmietany ubić z cukrem cynamonowym i wymieszać z 25 g zmielonych orzechów. Wystudzone babeczki udekorować śmietaną i listkami mięty. Smacznego 🙂

babeczki marchewkowo-orzechowe

DSC_7582

11 uwag do wpisu “Babeczki marchewkowo-orzechowe

Dodaj komentarz