Proste, ale wykwintne śniadanie. Podstawa to dobrze ugotowane jajko w koszulce. Z tym przepisem jajko w koszulce na pewno wyjdzie Ci idealnie!
Sporo czasu i nerwów kosztowały nas próby zrobienia jajka w koszulce, zanim wyszło jak należy – miękkie żółtko w zwartym etui z białka. Długo zamiast elegantek w dobrze dopasowanej i odprasowanej koszuli nasze jajka poszetowe wyglądały jak rozchełstany imprezowicz po przejściach 😉
Zobacz też co można zrobić z niedojedzonego pieczonego kurczaka.
Zapraszamy też na nasze słopnickie śniadania z widokiem.
Problem polegał na tym, że trudno znaleźć skuteczny przepis na takie jajka. W większości jest mowa o tym, żeby w zagotowanej wodzie zrobić łyżką wir na środku naczynia i wrzucać w niego rozbite jaja, jak do włączonej pralki. Ruch obrotowy ma sprawić, że białko otuli żółtko, tworząc wzorcowe jajko w koszulce. Trzymając się ściśle instrukcji, zawsze osiągaliśmy ten sam efekt: białko zamiast zawijać się wokół żółtka pływało po garnku jak welon pijanej panny młodej.
Przepis na jajko w koszulce, który zawsze się sprawdza
Wreszcie udało nam się znaleźć niezawodny sposób jak okiełznać białko. Jest prosty jak rozbicie jajka i opisujemy go poniżej. Jeśli jajko w koszulce nie wychodzi Ci tak jak nam kiedyś, spróbuj tego przepisu – zawsze się udaje!
Czas: 10-15 minut
Poziom trudności: łatwe
Danie dla 2 osób
Składniki:
- 4 kromki chleb
- 4 jajka
- Jedna i pół łyżeczki soli
- 1 łyżka dowolnego octu, może też być sok z cytryny
- Litr wody
Pasta z avocado
- 2 średnie, dojrzałe awokado
- Kilka gałązek pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj tosty. Przekrój na pół awokado i wyciągamy z niego pestkę. Następnie łyżką, jak z miseczki, wyjmij miąższ i przełóż do głębszego naczynia.
Widelcem rozdrobnij miąższ awokado na dość gładką pastę. Posiekaj drobno pietruszkę i dodaj do awokado. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz do smaku i wymieszaj.
Krok 2
Teraz bierzemy się za jajko w koszulce. Najlepiej, żeby jajko było w temperaturze pokojowej, dlatego wyciągnij je wcześniej z lodówki, żeby się ogrzało.
W garnku zagotuj litr wody. Dodaj półtorej łyżeczki soli i łyżkę octu lub soku z cytryny. Zmniejsz ogień, tak żeby woda przestała się gotować – powinna tylko delikatnie mrugać.
Krok 3
Rozbij jajko do niewielkiej miseczki, a następnie wylej je do gorącej wody, trzymając miseczkę tuż nad lustrem wody. Chodzi o to by jajko gładko się ześlizgnęło do garnka.
Nie mieszaj wody w garnku i nie ruszaj jajka, niech się gotuje. Jeśli było w temperaturze pokojowej, trzy minuty w wodzie spokojnie mu wystarczą. Po tym czasie wyciągnij jajko z garnka łyżką cedzakową. Jeśli jajko brane jest prosto z lodówki trzeba je podgotować z minutę dłużej.
Krok 4
Zrób tosty. Posmaruj kromki grubo pastą z awokado. Na każdą tak przygotowaną grzankę wyłóż jajko.
Gotowe!