Proste, ale wykwintne śniadanie. Podstawa to dobrze ugotowane jajko w koszulce. Z tym przepisem jajko w koszulce na pewno wyjdzie Ci idealnie!

Sporo czasu i nerwów kosztowały nas próby zrobienia jajka w koszulce, zanim wyszło jak należy – miękkie żółtko w zwartym etui z białka. Długo zamiast elegantek w dobrze dopasowanej i odprasowanej koszuli nasze jajka poszetowe wyglądały jak rozchełstany imprezowicz po przejściach 😉

Zobacz też co można zrobić z niedojedzonego pieczonego kurczaka.

Jak zrobić jajko w koszulce

Zapraszamy też na nasze słopnickie śniadania z widokiem. 

Problem polegał na tym, że trudno znaleźć skuteczny przepis na takie jajka. W większości jest mowa o tym, żeby w zagotowanej wodzie zrobić łyżką wir na środku naczynia i wrzucać w niego rozbite jaja, jak do włączonej pralki. Ruch obrotowy ma sprawić, że białko otuli żółtko, tworząc wzorcowe jajko w koszulce. Trzymając się ściśle instrukcji, zawsze osiągaliśmy ten sam efekt: białko zamiast zawijać się wokół żółtka pływało po garnku jak welon pijanej panny młodej.

Przepis na jajko w koszulce, który zawsze się sprawdza

Wreszcie udało nam się znaleźć niezawodny sposób jak okiełznać białko. Jest prosty jak rozbicie jajka i opisujemy go poniżej. Jeśli jajko w koszulce nie wychodzi Ci tak jak nam kiedyś, spróbuj tego przepisu – zawsze się udaje!

Czas: 10-15 minut

Poziom trudności: łatwe 

Danie dla 2 osób

Składniki:

  • 4 kromki chleb
  • 4 jajka
  • Jedna i pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka dowolnego octu, może też być sok z cytryny
  • Litr wody

Pasta z avocado

  • 2 średnie, dojrzałe awokado
  • Kilka gałązek pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj tosty. Przekrój na pół awokado i wyciągamy z niego pestkę. Następnie łyżką, jak z miseczki, wyjmij miąższ i przełóż do głębszego naczynia.

Widelcem rozdrobnij miąższ awokado na dość gładką pastę. Posiekaj drobno pietruszkę i dodaj do awokado. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz do smaku i wymieszaj.

Krok 2

Teraz bierzemy się za jajko w koszulce. Najlepiej, żeby jajko było w temperaturze pokojowej, dlatego wyciągnij je wcześniej z lodówki, żeby się ogrzało.

W garnku zagotuj litr wody. Dodaj półtorej łyżeczki soli i łyżkę octu lub soku z cytryny. Zmniejsz ogień, tak żeby woda przestała się gotować – powinna tylko delikatnie mrugać.

Krok 3

Rozbij jajko do niewielkiej miseczki, a następnie wylej je do gorącej wody, trzymając miseczkę tuż nad lustrem wody. Chodzi o to by jajko gładko się ześlizgnęło do garnka.

Nie mieszaj wody w garnku i nie ruszaj jajka, niech się gotuje. Jeśli było w temperaturze pokojowej, trzy minuty w wodzie spokojnie mu wystarczą. Po tym czasie wyciągnij jajko z garnka łyżką cedzakową. Jeśli jajko brane jest prosto z lodówki trzeba je podgotować z minutę dłużej.

Krok 4

Zrób tosty. Posmaruj kromki grubo pastą z awokado. Na każdą tak przygotowaną grzankę wyłóż jajko.

Gotowe!