Co zrobić z włoszczyzną z rosołu? Sałatkę jarzynową? My wolimy wyczarować z nich pożywny, zdrowy pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka pasterska.

Drugie życie warzyw z rosołu

Dawno temu, gdy byliśmy Las Palmas zamówiliśmy w restauracji jako przystawkę „russian salad”. Nieźle się zdziwiliśmy, kiedy kelner postawił przed nami misę z… z naszą polską sałatką jarzynowa:) Jak widać nie tylko Polacy lubią to danie, które świetnie nadaje się do wykorzystania warzyw z rosołu.

Są też jednak inne sposoby na spożytkowanie gotowanej włoszczyzny – klasyczne danie brytyjskiej (szkockiej) kuchni, czyli zapiekanka pasterska.

Zapiekanka pasterska

 

Zapiekanka pasterska idealna dla sprytnych kucharzy

Zapiekankę pasterską można zrobić  od podstaw, z surowych warzyw, duszonych w sosie ze stautem..

Zapiekanka pasterska - warzywa z rosołu

Wersja z wykorzystaniem warzyw z rosołu jest jednak zdecydowanie mniej pracochłonna, szybsza i bardziej ekonomiczna.

Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards ze Stonsów, admirator tego dania, pewnie nie wpuściliby Was po czymś takim na koncert, ale przecież w kuchni właśnie o łamanie kanonów chodzi!

Zachęcamy Was do spróbowania naszego patentu na rewitalizację włoszczyzny z rosołu i przetworzenie jej w nowe, ciekawe i smaczne danie, nie wymagające wiele zachodu. Warzywa z rosołu bardzo przyjemnie aromatyzują sos, oddając smaki jakimi nasiąknęły podczas gotowania w rosole.

Przepis na zapiekankę pasterską znajdziecie tutaj.

Zapiekanka pasterska

Postępujcie zgodnie z zaleceniami z przepisu z dwoma wyjątkami:

1. Rezygnujemy z surowej włoszczyzny, bo mamy przecież już ugotowane warzywa,

2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa. Dalej trzymajcie się przepisu.

W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami.

Do klasycznej wersji będziecie potrzebować:
* 4 średniej wielkości ziemniaków
* 2 pietruszek
* 2 łyżek masła
* Pół szklanki mleka
* 2 łyżek siekanej zieleniny
* Szczypty gałki muszkatałówej
* Soli
* Pieprzu

Warzywa (ziemniaki i pietruszkę) trzeba ugotować, a następnie utłuc, wymieszać z mlekiem, masłem i przyprawami i utrzeć na puszyste pure.

Polecamy Wam również nasze inne patenty na wykorzystanie leftovers i ekomoczne gotowanie!

Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka – 5 sposobów 

Menu na tydzień: Zawsze jest pora na kalafiora

Menu na tydzień: Fast and fryless czyli szybko i bez gotowania

Menu na tydzień: Kurczak i jarmuż

Smacznego!