Co zrobić z włoszczyzną z rosołu? Sałatkę jarzynową? My wolimy wyczarować z nich pożywny, zdrowy pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka pasterska.
Drugie życie warzyw z rosołu
Dawno temu, gdy byliśmy Las Palmas zamówiliśmy w restauracji jako przystawkę „russian salad”. Nieźle się zdziwiliśmy, kiedy kelner postawił przed nami misę z… z naszą polską sałatką jarzynowa:) Jak widać nie tylko Polacy lubią to danie, które świetnie nadaje się do wykorzystania warzyw z rosołu.
Są też jednak inne sposoby na spożytkowanie gotowanej włoszczyzny – klasyczne danie brytyjskiej (szkockiej) kuchni, czyli zapiekanka pasterska.
Zapiekanka pasterska idealna dla sprytnych kucharzy
Zapiekankę pasterską można zrobić od podstaw, z surowych warzyw, duszonych w sosie ze stautem..
Wersja z wykorzystaniem warzyw z rosołu jest jednak zdecydowanie mniej pracochłonna, szybsza i bardziej ekonomiczna.
Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards ze Stonsów, admirator tego dania, pewnie nie wpuściliby Was po czymś takim na koncert, ale przecież w kuchni właśnie o łamanie kanonów chodzi!
Zachęcamy Was do spróbowania naszego patentu na rewitalizację włoszczyzny z rosołu i przetworzenie jej w nowe, ciekawe i smaczne danie, nie wymagające wiele zachodu. Warzywa z rosołu bardzo przyjemnie aromatyzują sos, oddając smaki jakimi nasiąknęły podczas gotowania w rosole.
Przepis na zapiekankę pasterską znajdziecie tutaj.
Postępujcie zgodnie z zaleceniami z przepisu z dwoma wyjątkami:
1. Rezygnujemy z surowej włoszczyzny, bo mamy przecież już ugotowane warzywa,
2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa. Dalej trzymajcie się przepisu.
W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami.
Do klasycznej wersji będziecie potrzebować:
* 4 średniej wielkości ziemniaków
* 2 pietruszek
* 2 łyżek masła
* Pół szklanki mleka
* 2 łyżek siekanej zieleniny
* Szczypty gałki muszkatałówej
* Soli
* Pieprzu
Warzywa (ziemniaki i pietruszkę) trzeba ugotować, a następnie utłuc, wymieszać z mlekiem, masłem i przyprawami i utrzeć na puszyste pure.
Polecamy Wam również nasze inne patenty na wykorzystanie leftovers i ekomoczne gotowanie!
Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka – 5 sposobów
Menu na tydzień: Zawsze jest pora na kalafiora
Menu na tydzień: Fast and fryless czyli szybko i bez gotowania
Menu na tydzień: Kurczak i jarmuż
Smacznego!