Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto


Lubicie brownie? Jeśli tak, to koniecznie zróbcie te ciasteczka 🙂 Nie należą do kruchych, są miękkie i mocno czekoladowe. Migdały i amaretto pasują do nich idealnie. Polecam do popołudniowej kawki 😉

Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto

Składniki (na około 40 ciasteczek):

  • 130 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki likieru Amaretto
  • 1/2 szklanki migdałów (ze skórką)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.

Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli, ale tylko do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę, wlać roztopioną czekoladę z masłem, amaretto i wymieszać, aż składniki się połączą. Wsypać posiekane migdały, wymieszać i wstawić do lodówki na około 15 minut.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki nakładać porcje ciasta, zostawiając odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 8 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Brownie

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Murzynek

Trufle czekoladowe

 

 




 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto