Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone słodką masą budyniową z kajmakiem i orzechami włoskimi. Jedno z wypieków, które musi się znaleźć wśród świątecznych ciast. Zestawienie orzechów z kajmakiem jest przepyszne, a miodownik im dłużej leżakuje tym jest smaczniejszy.
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 jajka
- 100 g miodu prawdziwego płynnego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
PONCZ DO CIASTA:
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
MASA KAJMAKOWA Z ORZECHAMI:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 400 g masy kajmakowej
- 200 g masła lub margaryny
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
POLEWA:
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 50 g orzechów włoskich posiekanych
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać zimne masło, jajka i miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na cztery równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 21 x 25 cm. Każdy placek upiec oddzielnie na papierze do pieczenia w 180*C przez ok 10 min. Wystudzone smarować wodą osłodzoną miodem.
Odłożyć 3 łyżki kajmaku na polewę. Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelać do garnka i podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dodać kostkę masła i nadal podgrzewać. Kiedy się zagotuje wsypać zmielone orzechy i rozprowadzony proszek budyniowy, zagotować. Zdjąć z ognia i gorącym przekładać placki miodowe, lekko je dociskając. Pozostawić do stężenia obciążając ciasto np deską do krojenia.
Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni. Odłożony kajmak podgrzać, aby się rozpuścił i rozsmarować na wierzchu miodownika. Posypać prażonymi orzechami. Odstawić na parę dni, aby blaty ciasta zmiękły.
Udanych wypieków i smacznego :)
Obłędny :) Kajmak i orzechy to idealna połączenie :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba