Delikatne klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym to jedno z ulubionych przez dzieci dań. Mięso jest soczyste a sos delikatny w smaku. Jego przygotowanie zajmie nam tylko chwilę.

Tak przygotowane klopsiki możemy podać nawet 10-miesięcznemu niemowlęciu. Dla malucha możemy pominąć w przepisie sól.

Klopsiki w sosie koperkowym

  • pół kilograma mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • (opcjonalnie) łyżka mąki

Mięso, jajko, mąkę ziemniaczaną i pół łyżeczki soli mieszamy dokładnie. Mięso formujemy w kulki i obsmażamy krótko z obu stron. Obsmażone klopsiki przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą tak, by przykrywała ona mięso. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy do sosu posiekany drobno koperek. Doprawiamy sos do smaku. Jeśli chcemy, by był gęściejszy przelewamy odrobinę sosu do szklanki i mieszamy go z łyżką mąki. Wlewamy taką mieszankę do rondelka z klopsikami, zagotowujemy i gotujemy jeszcze kilka minut. Gotowe!

Klopsiki w sosie koperkowym doskonale smakują z kaszą gryczaną i surówką z papryki i ogórka kiszonego.

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz