Klopsiki w sosie koperkowym to jedno z ulubionych przez dzieci dań. Mięso jest soczyste a sos delikatny w smaku. Jego przygotowanie zajmie nam tylko chwilę.
Tak przygotowane klopsiki możemy podać nawet 10-miesięcznemu niemowlęciu. Dla malucha możemy pominąć w przepisie sól.
- pół kilograma mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół pęczka koperku
- sól
- pieprz
- (opcjonalnie) łyżka mąki
Mięso, jajko, mąkę ziemniaczaną i pół łyżeczki soli mieszamy dokładnie. Mięso formujemy w kulki i obsmażamy krótko z obu stron. Obsmażone klopsiki przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą tak, by przykrywała ona mięso. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy do sosu posiekany drobno koperek. Doprawiamy sos do smaku. Jeśli chcemy, by był gęściejszy przelewamy odrobinę sosu do szklanki i mieszamy go z łyżką mąki. Wlewamy taką mieszankę do rondelka z klopsikami, zagotowujemy i gotujemy jeszcze kilka minut. Gotowe!
Klopsiki w sosie koperkowym doskonale smakują z kaszą gryczaną i surówką z papryki i ogórka kiszonego.
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
Jeden komentarz Dodaj własny