Sałatka ze stekiem to szybki sposób na pyszną kolację po pracy albo lekki obiad. Sekretem przygotowania mięsa jest krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni. Mięso wołowe solimy zawsze dopiero po wysmażeniu. Trzeba też pamiętać, by nie nakłuć ani nie pokroić mięsa za wcześnie. Po usmażeniu powinno poleżeć kilka minut.
Składniki na sałatkę:
- 1/2 szklanki kuskusu
- 300 g wołowiny (steka)
- 300 g zielonej fasolki (może być mrożona)
- 50g pestek z dyni
- 50 g rukoli
Składniki na dressing:
- łyżki oliwy
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę. Gdy się to stanie dokładnie mieszamy kaszę. Fasolkę zieloną gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Steka wołowego oczyszczamy. Osuszone mięso smażymy na rozgrzanym oleju nie dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony. Mięso solimy dopiero po usmażeniu. Gotowe mięso odkładamy na drewnianą deskę na kilka minut. Stek kroimy dopiero gdy trochę przestygnie.
Kuskus, fasolkę, pestki dyni oraz rukolę mieszamy. Na talerze nakładamy porcję kaszy z fasolką. Na wierzchu układamy pokrojony stek. Całość polewamy dressingiem miodowo-cytrynowym. Gotowe!