Zupa krem dyniowo-pomidorowa

Zupa krem dyniowo-pomidorowa tocokocham.com

Czy może być coś lepszego od rozgrzewającej zupy zimową porą? Może, ale tylko zupa kremowa z dyni. Gotuje się szybko i nie skupiamy się na kształtnym krojeniu warzyw, bo i tak będziemy ją miksować. Wersja wegańska bez śmietanki.


Składniki:
– 1/2 dyni Hokkaido
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1/2 kalafiora
– 1 szklanka soku z pomidorów
– 1 cebula
– 2 cm kawałek imbiru
– 4 ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy
– sok z 1/2 cytryny
– opcjonalnie śmietanka słodka

 

Wykonanie:
– Cebulę pokroić w kostkę, obrany czosnek i imbir w plasterki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku.
– Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
– Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię ze skórą i różyczki kalafiora.
– Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw.
– Zupę zmiksować, dodać sok pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotować.
– Na koniec można wlać śmietankę.
– Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Zupa krem dyniowo-pomidorowa tocokocham.com

Zupa krem dyniowo-pomidorowa tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: